Osobno tko nezna dobro letiti nema šta iči okolo snimati.
Ja sam za to da se uvede reda u taj segment, tebaš proči tečaj i savladati neke stvari prije nego li ideš letit/snimat.
Ako letiš super i dobro se snalaziš u izvarednim situacijama onda to ne vrijedi za tebe.
Ja znam ako si letač i ako dobro znaš letit i imaš iskustva onda letiš ili na fpv ako ideš dalje ili ne letiš dalje nego što ga možeš u manualu kontrolirati.
Zapamti pridržavaj se toga i nikda ti model neče pasti.
Model ti kruži i slabo sluša jer je izgubio satelite i/ili ima smetnju magnetskog kompasa pa nezna kud krenuti pa (baulja).
ACC je dosta puta spas u toj priči ali zna se ogoditi da prelaz iz GPS u acc (ne prođe) za to može biti dosta faktora.
Vibracije, preveliki nagib, jaka g sila ili nešto treče i onda pomaže jedino manual jer tu nisi ograničen ničim bateriju možeš gazit do kraj i ostale svari model je kompletno poslušan.
ACC kako i GPS su pomagala na ne sredstvo sa kojim se leti.
Za to postiji razlog (gps signal se lako da omesti a acc sa druge strane iznimno loše se nosi sa vibracijama i velikim otklonima pogotovo kada cijela priča krene naglavačke).
Jedino gyro koliko toliko odoljeva cijeloj priči ako je pametno podešen.
Naveo si gore šture informacijea bitnih nema.
Koliko potiska imaju motori?
Na koliko je posto gasa je hover (manula mod)?
Kakvi su ti PID postavke u nazi i na koji način si i podesio?
Jesi izmjerio smetnje na gps kada je sve popaljeno? (naza ima jako ljepo to napravljeno za provjerit)
Koje reglere točno imaš dali je atmega ili silabs chip koji firmer si uploudao i koju veriziju i koje si postavke stavio na njega (za atmegu avrstudio) silabs ima svoj gui pa je lakše.
Često puta flešani regleri toše više struje pre energično dodaju gas ako nisu podešeni i optimizirani za rad sa oderđenim motorom i propelom pad prije ili kasnije je zagarantiran.
Moraš točno znati što flešaš sa kojim firmverom za koje motore.
Pre nabrijani gainovi su 50% da će pasti prije ili kasnije u ekstremnijim uvjetima.
Imam dosta faktora koji ljudi rade odokativno, a to se ne smije.
Evo da jedna banalna stvar je PID postavke u nazi izražene u postotku.
Na osnovu čga dižete i spuštate geinove i kako znate di su limiti?
Zašto 99% ljudi stavi 140% umjesto recimo 130% gain.
Zašto je to tako?
Zato što misle da je tu stabilniji iako razleke u letu nema gotovo nikakve,ali zato vijerovatnost DA ČE PASTI u nepogodnim uvjetima vijetar, brzi i progresivni let, veliki i nagli otkloni je veča za 100%.
Tu na forumu ljudi trimaju modele po mirnom pa im kada blagi vijetar puše modle poludi.
Ili model poludi jer je u gps izgubio satelite krene naglo negdje a ti ubaciš u acc a tamo gainovi nabrijani a on pod 90 stupnjeva ide i što se dogodi još više poludi.
Ja gainove najestim da mi je u manualu ugodno letit a ne da mi u manual stoji ko u GPS jer je to (Stabilnije)pa je kao to bolje.
Ima puno sitnica koje su bitne i teško se svega dosjetiti.
Ali upravo one odlučuju dali če ti padati ili ne.
Niti jedna model u zadnje 3 godine što ih radim nije poludio.
Pala su mi 4 modela u 3 godine.
1. quad kada sam pretjerao sa veličinom elise jer nisam imao manju pa je motor zgorio.
2. hexu prije 2 godine sam bio prisiljn rušit u more jer mi je krepao video link a letio sam FPV na mikrokopter bez gps-a i nisam ga mogao vratiti jer ga nisam vidio dobro
3.quad pao na poletanju puko propeler u zraku.
4.Hexa pala pri pokušaju prolate kroz prolaz od 120cm širine u letu (tompa čekam propelere)
Jedini kontroler koji mi se gasio u zraku je bio multiwii u kombinaciji sa gps-om i to sam napisao davno još i tu i na stranim forumima.
Nazom za sada nisma imao niti jedan problem.
Jer da mi je i jedna pala napisao bi to odma nikakve koristi nemam od toga.
Osobno ne volim letiti multrotore meni je to monotono i dosadno.
Veliki sam zaljubljenik u helikoptere i volim letit i divljat sa time i to več 7 godina.
Tako da imam iskustva sa žiroskopima i znam što se dešava na helikopteru kada su gainovi veliki a na multirotoru je stvar 100000 puta gora ako se pretjera.
Nadam se da će ovo nekom koristiti i da će možda vidjeti i shvatiti gdije greši.
Nemoj misliti zato što ja znam letiti da smatram da svatko tko leti lošije od mene nezna letit.
Sa najbolje znaš ako nisi siguran u sebe, ne kontroliraš multirotor u svim pozicijama prcizno i sigurno onda definitivno nisi spreman za snimanje niti letenje.
Za to postoji kabel učenik ucitelj da se oslobodiš pa da kada bude panika sljedeči put prebaciš mod i nastaviš dalje.
Ja ne kažem da moraš letiti rikverc i raditi osmice u rikverc ali osnove moraš znati.
I opet ako ga letiš u krugu u kojem ga sigurno u manualu možeš kontrolirati nikada ti više model neće pasti uz pretpostavku da je dobro slože i podešen.
Nadam se da sve šta sam ti napisao shvačaš dobronamjerno jer iskreno meni je žao kada bilo kome padne model i dalje mislim da je glavni razlog nesigurnost pilota i zakašnjela reakcija u iznimnim situacijama kojim ima svugdje i na pravim avionima a da ne govori modelima.
Naza je daleko od savršenstva ali nije niti toliko loša koliko neki govore.
Pozz
majk