"Molim provjeru računice:
Ako stavim 1600kV motor i 6S baterije, pri maksimalnom naponu od 6x4.2=25,2V motor će se vrtiti na cca 40 000 okretaja /min."
računica ti pije vodu BEZ OPTEREČENJA - ILI TI BEZ ELISE... ideja ti je u praksi neizvediva.. RC propeleri trpe relativno mali tlak..
i pripazi da ne ostaneš bez oka ili prsta.. ako nisi ing. prometa, trebao bi znati da je rotor svakog usisavača izveden od čeličnog lima koji je točkasto zavaren i stvar je vrlo robustna i neće se raspast čak niti ako gurneš kemijsku u njaga - u slučaju da nešto ode po zlu, prije će se savinut osovina nego li će se raspasti rotor... Pogledaj promjer osovine u usisavaču i daj se uozbilji..
Nemoj se zanašat bedastoćama.. Da usisavač treba imati 40 krpm, vjeruj mi da bi već imao.
Prepusti ženi usisavanje, a Ti se baci na izradu pravih stvari - aviona..
partibrejkeru :-p
dvije stvari su mi još nepoznanica:
koliki broj okretaja želim (treba izmjeriti trenutni na stock setupu)
kolika snaga je potrebna za držanje elise na tom broju okretaja ->dimenzionirati snagu i KV motora
40k rpm je vrlo vjerojatno neizvedivo jer bi za to bila potrebna iznimno dobro balansirana elisa/centrifugalna pumpa za zrak.
FYI, ima i ručnih usisavača koji se vrte na 100k rpm.
moja ideja nije koristiti avio elisu, nego već postojeću centrifugalnu, eventualno neki EDF JET sa vrlo malim pitch-om.
u pravu si kada kažeš da RC propeleri trpe mali tlak, ono što bi mi trebalo je neki sa vrlo malenim pitchom, meni treba snaga, tj. tlak, a ne velika brzina protoka zraka koju tipično imaju propeleri.