Jako lijepa gradnja, onako po mom 'čeifu'...
Ima jedna stvar kod ovakvih torzijskih noseva krila: kada plankiraš odozgo taj prednji dio krila , stvar je gotova što se tiće vitoperanja krila, kako napraviš, tako će ti biti jer se tada greška teško ispravlja.
To znači da plankiraš točno po nacrtu na ravnoj podlozi ! Ako je u nacrtu predviđeno vitoperenje krajeva krila (warp) tada se izlazna podmetne da se dobije točna geometrija.
Ono što je isto važno, je da se taj gornji plank na neki način optereti odozgo dok je krilo na podlozi, dakle žena bi mogla doči do svojih štipalica !
Evo kako ja to radim:
http://www.flyfreak.net/samogradnja/build-log-stojedinica/msg15622/#msg15622I još ovo: ja nastojim sa pribadaćama ne bušiti materijal za izradu , sve one na slikama zapravo su zabodene u dodatni materijal za pričvršćivanje kod granje, a ne sam materijal gradnje. Sa tim bušenjem na ovom forumu ima dosta prikaza pogrešaka u gradnji, jer kod lijepljenja sa bijelim ljepilom (drvofix) ili PU dolazi do bubrenja ili ljepila ili drveta od vlage PVA ljepila, pa tada probadaće ne drže dobro, stvori se izvjestan razmak koji se ne vidi nakon sušenja, ali je prisutan. Bolje je optertiti spoj pritiskom preko dodatne površine-podloške.
Konačni rezultat se izuzetno osjeća kao razlika torzijske čvrstoće, provjereno mnogo puta!
Puno uspjeha,
Damir