Za svoj gust, FPV letenje i snimanje da pokazem frendovima mi NITKO nece braniti, a usto imam i dobar glupi alibi, kupio sam 360 kameru koju bacam visoko u zrak da uzima slike zao mi samo ljudi koji imaju sve registrirano i dalje ih maltretiraju.
Prvo isprika jer nisam prosao kroz cijeli thread, ali inkove na PDF zakona s prve stranice sam probao i ne rade - pa samo da pitam da li je negdje postavljen novi link na cijeli tekst tog zakona da vidim detalje? Naime, iz clanka nije jasno da li se ovo odnosi i na fotografije (jer onda moraju tuziti google
- a mozda i ne jer oni koriste satelite, a to nisu dronovi
), da li se odnosi na FPV u vlastitom dvoristu, sto je sa dronovima od 200Kn koji imaju kameru i mogu se kupiti u svakom speceraju... A najmanje mi je jasno kako ce se nabaviti potvrda o registraciji za snimanje iz zraka kad to ne postoji (!?)
I da li sve ovo skupa vrijedi samo za komercijalne snimke ili generalno? Da li uopce smijem vise izaci u vlastito dvoriste s mikro dronom cak i bez kamere i poletjeti bez straha da ce me netko s ulice ili susjed prijaviti i da cu onda morati dokazivati da nisam snimao itd. ?
Da se radije ostavim ovog hobija?
UPDATE: pronasao sam link na uredbu... Trebat ce mi advokat da razjasni neke stvari - pocesvi od termina ("zrakoplov" - dron spada u to?) pa do toga da li FPV ili spomenute igracke od 200Kn s dometom 20-30m i malom kamerom kojom se snima u dvoristu podpadaju pod ovo... A cini se da je tu i povreda privatnog vlasnistva u pitanju jer bez njihove dozvole ne mogu izgleda ni iznad svoje livade snimati...
Uglavnom, klasicno hrvatski napisano