Trenutno je stanje slijedeće. Nekoliko njih se dogovorilo s Alexom da će oni proizvoditi i kontroler i gimbal i to dilati. Alexu naravno ide po svakom prodanom komadu dio zarade i svi oni presretni. Jedan drugome jako čuvaju leđa na RCG i čak su si uskladili i cijene. Stvorili su mali klaster i svakoga tko sugerira da je to preskupo složno napadaju i vrše pritisak na njega. No, u isto vrijeme ne libe se popljuvati open source rješenje iz Njemačke, koje će se usput rečeno samo razvijati na bolje. Problem je u tome što ih je ne/opravdano uhvatila pohlepa i sada žele u što kraćem roku pobrati što više novca. Pre-order služi samo za to da s tuđim novcem proizvedeš što veći broj komada. Onda to sve lijepo prodaš za ukupno veliku sumu a da nisi ništa ili minimalno u to uložio. Naravno s njihovog aspekta to je sasvim normalno i u redu. No, kupac, kao što sam i sam, pita se kako je Alexova ideja od 50 dolara porasla na 500 eura. To je dobrih 460 E razlike.
Smiješno je kako je sam Alex na ru forumu stavio troškovnik dijelova za kontroler. Za gimbal ide smiješno malo materijala.
DJI занял свой сегмент рынка прочно - это отличный подвес и он реально стоит своих денег (они выложили мануал, посморите на сложность конструкции, да и работает он так что никакой другой и близко не стоит). Но ниша недорогих, но качественных подвесов для легких камер для любителей - пока свободна. Все что я видел, и парочку пробовал - работает фигово. Единственное, очень перспективен подвес Алексея Зайцевского, но и там есть свои сложности - требуется спец. рама.
2. Мое решение по стоимости (если не считать сотни часов, проведенных за компом
очень недорогое. Сейчас это два мотора по 5-10$ + 2 ESC по 5-10$, + Arduino за 10$ + IMU-сенсоры (10-20$). Все остальное своими руками. Но, настраивать все это хозяйство очень сложно. У меня просто сейчас нет времени, чтобы подготовить все инструкции и проект к open source (а потом его и поддерживать, т.к. вопросов будет очень много).
I kada bi konačna cijena bila 100-200 dolara i tu bi zarada bila velika. Pogotovo što će se to prodavati u tisućama komada. No, oni idu od 450 dolara prema 500 E.
Naravno za Europu, SAD i neke druge zemlje to je sića, ali ne i za nas. Na taj gimbal treba još dodati i cijenu kamere pa se onda sve to penje na preko 800 E a to više nije šala. Tu ni ne spominjem trošak letjelice koja sve to treba nositi.
Srećom postoje i drugi projekti, neki se baziraju na posve drugoj folozofiji i to je dobra vijest. I Majk radi na alternativi vodeći se sasvim drugom logikom, kako je i sam rekao. Brzo će se to sve pročistiti i mislim da ćemo na kraju kao kupci profitirati. A tko ne može izdržati kupit će odmah pa makar to loše radilo kao što je prikazao sam FPV MODEL. Pa to im se po horizontu uopće ne vraća. Očito ih zanijele zelene novčanice.
lp
Toni