Ma znam da je žilav...mislio sam na to da kod pada kod kojeg puca karbon na ovak malom ćukcu puca i kevlar, staklo ili kombinacija kakva god (osim ako se ne natrpa puno).
Ovisi o kakvom se udarcu radi kod pada. Ako model padne sa velike visine i pri velikoj brzini... tada nije bitno od čega je vrh napravljen. No pri onim 'malim' padovima sa visine od pola metra do metra, karbon može puknuti ako je udarac baš na nezgodnom mjestu. Mislim da je Damir govorio upravo o tim 'malim' udarcima, pri kojima ne bi trebalo biti oštećenja.
Puno bolja opcija je da boom ide do vrha i tako štiti model (ne znam kako je Balaško napravio ali samo velim). Inače mi se jako sviđa model i jedva čekam vidit uživo.
Kod MiMi-ja je specifično što žilavi karbon ide na spoj sa isto tako žilavom šperpločom, a sve to na ne-baš-tako žilavom balzom (govorim o originalnom nacrtu, ne o modificiranim tipovima gradnje). Uglavnom puca balza/šperploča na tom spoju, ali ne samo kod pada, nego i kod izbačaja.
Produživanjem boom-a do vrha je riješen problem pucanja kod izbačaja, ali ne i kod pada na nos. Zato je na takvom modelu izrađena drugačija gondola, tj. trup.
Točno je to da "kako rade svi, pa idem raditi i ja", jer valjda je netko to dobro osmislio, pa zašto onda izmišljati toplu vodu?!
Q