Reci mi, o kojem se modelu radi? Ako ništa drugo, trebalo bi vidjeti i kopirati strukturne detalje, od trupa, preko rebara pa do boom-a i repa. Iako model možda i nije predviđen za ovako zakucavanje, vrijedi pogledati detalje.
AUW u konkretnom slučaju? Raspon krila? Vidim crvenu žicu, 35 MHz antena? Zanimljivo je da je boom isto tako tanak, kao da je pravljen od kederice. Iako ne volim V-tail, sviđaju mi se repni stabilizatori, jednostavni (bar tako izgleda; kao da je samo prednja ivica od karbona, ostalo plastika).
Sve u svemu, vrijedno pozornonsti.
Model je kombinacija balsa-karbon i stakleni trup, tailboom je karbonska kederica 'Mivardi' ... radi se o nacionalki f5J-N i danas je model čitav i u letnom stanju, antena koja visi je bila tada za 35 MHz...zato što je tako izdržljiv zove se franjo Tahy -> http://web.vip.hr/385915861879.vip/Index.html
Impresivna flota. Nemam riječi. Ne natječem se, niti namjeravam (osim sam sa sobom), ali... Moram i ja sebi složiti neku flotu da imam za svaki vremenski uvjet nešto za letjeti.
Tek danas sam vidio prošlogodišnju nagradnu igru za izradu Feather Shooter-a. Negdje na netu sam našao "prave dimenzije", ne one skraćene od 130 mm. Full 150 milimetara 1/2 krila (wingspan oko 300 mm). To ću raditi samo kad nađem točno te balze koje bi trebale biti. I po rangu težine/čvrstoće i po rangu načina kako su rezane.
Ne znam dali je pametno objavljivati ovdje u ovoj temi nacrt off topic? Evo na koji nacrt mislim:
[attach=2]
A ono što je bilo kao zadatak za nagradu je bilo ovo (dimenzije krila su 130 mm, a trebale bi biti 150):
[attach=3]
Ovo što sada imam na lageru balze, najverojatnije će otići na loženje ove zime. Toliko sam ljut na ove trgovce, ali i na sebe... zato što nisam pitao (okay, pitao sam, no dobio površne odgovore), što nisam znao... a google je bio uvijek tu...
Nešto o semi-solid ili solid krilima:
bez obzira da li je dio krila ili cijela površina 'solid' uvijek se izreže 1-2 mm šira pločica balze.
Uh, sad bi ja sebe najrađe narezao na sitnu strugotinu. Pa ja sam se trudio točno duljinu elemenata po nacrtu, a zaboravio da na kraju treba odlijepiti šablone... damn! Sad će mi MiMi biti par milimetara kusatiji.
Na nju se bočno nalijepi šablona profila od tvđeg špera (to se dobije tako da se na šper nalijepi profil pa se izreže, ili se prenese peglom sa kopije).
Okay, za sada ću probati sa pertinaksom. To jedino imam. Špera nema ni za lijek. Možda... onaj ormar dolje u podrumu, on je napravljen od špera... njega rastavim... Sve ostalo što imam je strugotina i ljepilo (iverica). I to najgore klase...
Sreća pa imam termo transfer foliju - onu za elektroniku. Pošto je nacrt za MiMi stiskan, sve jedno do drugoga, a print mi ne dozvoljava da izdvojim samo taj dio, odlučio sam se za airfoil ploter. Nakon malo igranja sa neslaganjem dimenzija onoga što zadam i onoga što mi printer izbaci, ipak sam uspio napraviti nešto.
[attach=1]
Mislim da sam tu sliku već upload-ao, no nisam siguran. Nema veze.
Nakon toga slijedi hoblanje-blanjanje-.šmirglanje-brušenje-kihanje i kašljanje dok se ne dobije savršen obradak !
Dobro se pogodilo ovo što sam naručio iz češke (hoblericu i par sitnica) i tempo kojim radim. Taman će stići dok ja pripremim sve dijelove, takav mi plan; prvo sve izrezati, posložiti, označiti, pa tek kad budem imao pravi alat... Odnosno, onaj najkritičniji za početak: hoblericu. Iako... koliko vidim, balza brzo nestaje i sa šmirglom. Pogotovo ova...
Tada se šablona od špera jednostavno odreže lukom i pilicom i rub poravna brusnim papirom. Zato i treba 1-2 mm više. Ako nije jasno, imam neke slike pa postam navećer...
Damir
Damire, eh,... sad je jasno. Onaj strip format na nizozemskoj stranici je u redu, samo... ipak je trebalo neke natuknice staviti pokraj slike. Ovako lutam, griješim, brljam. Nisam opušten, a upravo sam se nadao da će me ovo opustiti. Valjda od straha da ću nešto zabrljati.
Kad ovako neobavezno šmirglam balzu, ide to... Satima šmirglam, uglađujem, mjerim... Ali to je samo komad test balze. Recimo, do sada sam uspio stanjiti balzu sa 3 mm na 0.15 milimetara bez da ju pokidam. Preko toga ne ide - obavezno zapnem i pokidam.
Površinu sam uspio ugladiti (tj. popuniti rupe) "Pufas" L10 smjesom, nešto za ispunu pukotina... neka plastična disperzija, lagano, dobro popunjava, da se obraditi. Sve to isprobavam prije nego krenem na završni dio krila za MiMi-ja. Dvojim se između šelaka i običnog laka za drvo (i to mi je nepoznanica koji lak točno, a trgovca pitati... nikad više!).
Onaj dvokomponentni poliuretan mi se nekako ne sviđa. S njim ne dobijem ništa pametno. Iako, nakon nanošenja, balza manje ili skoro nikako ne upija vodu. No, sama procedura je... ili ja ne radim dobro; nanesem jedan sloj, onda obrišem krpom. Pa onda pokušam uglancati.... Ima tu svega pomalo nepoznatog. Oracover mislim samo preko rupa, ne i preko cijelog krila. To mi nekako ružno izgleda - toplina balze i onda plastika preko tako lijepe površine. Drugo je da se radi samo o rebrima i eventualno D-box-u.
Gola balza je ok, ali samo ako se leti u dvorani, nikako na rosi ili kad počne sitna rosulja.
Q