Jedno pitanje.Jel se isplati pitat i tražit autora nacrte,jel vrijede ćemu oni koji ih imaju,jel po ovome što sam vidio to mogu i sam napravit,hvala
Ovako: Jest da se može zamoliti nekoga da ti pošalje plan, ali autor želi voditi evidenciju koliko je modela MiMi-ja napravljeno. Samo mu pošalješ upit i on za dan-dva pošalje odgovor sa privitkom (pregršt PDF nacrta, za sva tri modela + pojedinačni detalji). Osim toga, Frans Bal je ugodna osoba, odgovara na sva pitanja ako negdje zapne.
Nacrti su visoke kvalitete, vektorska grafika... mislim da vrijede. Kad se ispiše na laserskom printeru kao poster (više komada se spaja), mislim da je preciznost grafike visoka.
Iako na prvi pogled izgleda sve to skupa komplicirano, kad se uđe u problematiku detalj po detalj - bilo da analiziraš nacrt, bilo da gledaš strip format (korak po korak izrada), to postaje relativno jednostavno.
Osim toga, iako je u nacrtu recimo preporučana karbonska cijev ta i ta, na upit, Frans ljubazno odgovara o čemu se radi (u ovom slučaju težina repa).
Moja topla preporuka je da mu se obratiš na njegov e-mail. Nacrti su potpuno besplatni. Savjeti također.
Za sve ostalo, tu je stranica:
http://www.f3k.nl/index.php?id=3(samo klikni na kuvertu ako imaš Outlook, ili otvori link u drugom prozoru da dobiješ link za e-mail mimi.plans@..... , no Frans će ti odgovoriti sa drugog e-maila, a donacija je tvoja dobra volja... nije uvjet)
Iako je moja želja imati 'full size' DLG (pod time mislim na wingspan od oko 1.4 do 1.6 metara), ipak je ovo za početak relativno jednostavna gradnja. Koliko sam vidio po forumima (ne samo našem FF-u, nego i drugdje), te youtube filmićima - ovaj jednometarski čuksi... nitko se još nije žalio da mu ne valja.
Kad se jednom uđe u štos gradnje, mislim da skaliranje na veći model ne bi trebao biti problem.
Prednost gradnje vlastitog modela u odnosu na kupovni je sljedeća: sve slabe točke se daju popraviti/preurediti/nadograditi. Nadalje, pošto je trup potpuno neovisan o krilu, mogu se napraviti recimo tri krila: puna balza, semi-solid i build-up, pa probati i vidjeti razliku. To isto tako otvara mogućnost izmjene nekih dijelova (recimo netko želi da ima ailerone).
Probaš jedno krilo, drugo... samo se odvrne najlonski vijak i izvadi karbonska igla i krilo je slobodno (ujedno zgodno za transport).
Dolazi zima, bit će manje pogodnog vremena za letenje, a više vremena za turpijanje indoor.
Zaključak: isplati se tražiti nacrt. Kad kopiraš od nekoga... zna se dogoditi da izostavi najbitniju i možda kritičnu stvar.
Q