Nadovezao bi se na ovaj post za HK narucivanje sa par generalnih pitanja vezano za kupovinu preko HK.
Primjetio sam da su stvari jeftinije preko HK international nego preko onog iz EU, negdje je ta razlika i osjetno veca. Uz to HK EU niti nema sve proizvode, ako dobro vidim.
Moze mi netko molim vas pojasniti kakva je situacija sa carinom, ako se narucuju posiljke iz HK Kina?
Dali je bolje kupiti sve sto trebas od jednom i plaitit shiping za jedan veliki paket, ili je bolje narucivati mic po mic vise manjih da izbjegnes neki limit za carinjenje?
Kako sam pocetnik trebao bi naruciti malo vise tih stvarcica pa me cisto zanima kako ide s time?
Hvala unaprijed.
U EU je malo skuplje ali ako pronađeš sve što treba stigne ti sve za cca 15 $ poštarine i unutar 10tak dana.
IZ HK international čekaš paket dulje cca 25 - 35 dana ili duže ako zapne....
Pojedinu sitnicu/e možeš naručiti i za poštarinu od 3,4,5,6,10 $....
Iz HK international može kombinirati više načina.
U svakom slučaju bi trebao platiti PDV za robu vredniju od 23 EUR (u to je uključena i vrijednost poštarine)
cijena robe + poštarina > 23 EUR plati PDV + neke manipulativne troškove.
Naznam točno ali nakon neki cca 200 EUR (treba provjerit) moguće je da moraš platiti i carinu....
Varijante naručivanja:
1. Naručiš veliki paket sa svima odabereš da ti cijena na računu bude cca 50% ili 70% ukupnog iznosa i to može proći na "carini". Razmjerno se smanji za svaku svaku stavku. Nakon toga platiš PDV + monipulativne....
NAPOMENA da se samo račun smanjuje u % ne i iznos poštarine, on je fiksan.
2. Razbijaš na manje pakete.
a) Manju a skuplju stvar može se slati zasebno pa prođe bez PDVa. Možda ne uvijek. Naravno cijenu na računu svedeš na 20, 30%, 50%. tako da ti je sve skupa < 23 EUR
b) puno jeftinih sitnica grupiraš u neki paket, smanjiš na 30%, 50%, 70%
c) Samu stanicu recim ako naručuješ zasebno smanjiš na 50% (pr 9XR) i platiš PDV. Ali nju je možda bolje naručivati i sa nečim drugim recimo avionom ako ide u isti paket i sitnim jeftinim djelovima pa sve na 50%. Jer poštartina je cca 25 $ samo za stanicu zasebno.
Malo se poigraj sa slaganjem par verzija paketa u košaricu da vidiš cijenu poštarine prema veličini / težini.
I na kraju sa carine će te za dio pakete pitati za račun koji im trrba poslati, a tada ideš na pošu platiš parkiranje 2 x. Kod poizdanja dopisa carine da dostoaviš račun, drugi put za pakete. Tako da i to možeš ubaciti u računicu.
* I na kraju nemoj zaboraviti da postoje buddy codovi pomoću kojih pojedinu stvar možeš kupiti jeftinije.
http://rcsearch.info/hobbyking/buddy/* Povremeno ti zna ekipa na formu nešto zajednički naručivati iz EU pa si smanje poštanski trošak od 15$ na N naručitelja.
9XR + FrSky, Bixler 2, Phazer KX EDF, ELF DLG, Quanum Nova QuadCopter, DEX mini quad, Q-BOT micro quad, 2 x Buggy HSP XSTR PRO 1:10, Monster Truck 4WD 1/8 Nitro Circus, Relentless Racing Boat ...