od svega toga, nisam shvatio zašto mora biti tako daleko od komandne površine i spojeno preko metra cijevi...
hebiga yubito sam.
pogotovo jer se referiraš da model treba biti što lakši,
a lakši bi bio da su te cijevi kod tebe i dalje u garaži a ne u modelu u zraku.
omjer sila/pomak se određuje tako da se na neku hornu lovi što dalje od centra, a na ručicu od serva što bliže,
ako želiš što manje opterećenje na servo na uštrb max otklona. ako želiš veći otklon onda obrnuto.
dakle omjer se može podesiti i bez te duge cijevi, točno?
pa mislim da što god radio,
da nema
manjeg opterećenja i manjeg
lufta i manje
mase od one kada je servo tamo di je ta površina koju treba otkloniti,
a to s time dal je servo od 9g na kraju krila ili u trupu, za neke letne karakteristike kod modela koji neće napraviti nijedan roll u životu, vjerujem da stvarno nije bitno.
btw, stavljaju ih u krila i kod natjecateljskih modela di je i to vrlo bitno (F3A i slično)
a bilo kakve cijevi, poluge, škarice, klackalice.. samo dodaju na
masi i
otporu i
luftu kod okretanja,
ali dobro, bitno da si složio onako kako si zamislio. to je tvoj model i imaš puno pravo.
zanimalo me zašto baš tako i jel ima neki razlog osim sentimentalnih uspomena na način gradnje iz prošlosti.
imam tako na jednom bixleru di je jako bitno da nema lufta ni torzije u prijenosu,
a siguran sam da bi bilo nepotrebno kompliciranije i nešto masom teže za izvesti to s cjevčicama...
zato rade sada low profile serva koja su jako tanka, baš za ugradnju u krila, i to duplo tanja od ovog što radiš, a snage imaju i po par kila...
evolucija...