Nepobitno si ti Damire daleko najveci teoreticar ovdje i to je u redu dok se ja oslanjam vise na praksu,
prethodno sam dobro odvagao u kome pravcu da krenem,
za sada mislim da sam na dobrom putu,
ovo sa Torzijom Kevlar Rore 4x1mm se po teoriji u praksi ne podudara,
Iv
Englezi vele 'nema ništa praktičnije nego li ispravna teorija'. Ovo je hobistički, a ne stručni forum i većina frikova u biti nema pojma, ponekad niti blage veze sa onim što bi trebalo znati u ovom hobiju. Nemam ni ja blagog pojma, i to me ne brine ,jer svako se može baviti hobijem po izboru bez obzira na svoja znanja. Mi smo rekreativci, a ne olimpijski prvaci
.
Sa druge strane izvjestan broj mlađih članova iskazuje nevjerojatan trud u rješavanju problema koji su odavno riješeni i gdje su potrebna znanja koja daleko nadmašuju nivo hobija, nema smisla imenovati, neki bi se mogli naći uvrijeđeni.
Kada baveći se ovim hobijem naletim na neki problem, pokušavam pronaći tuđe tješenje, jer je nevjerojatno da bi samo ja imao neki problem na koji nitko prije nije naletio. Dakle, 99% je vjerojatno da već postoji rješenje ili barem dobra ideja kako dalje.
Ne sjećam se da sam doskora radio nešto što 'nitko nije prije', tj. ne otkriva mi se topla voda.
Među ponuđenim rješenjima ima svega, od maštovitih gluposti pa do vrlo sofisticiranih radova, a ja se držim
da je potrebno samo elementarno teoretsko znanje za procjenu da li stvar 'drži vodu' ili je glupost.
Evo i primjer: veliki broj članova ne razumije razliku između 'struje' i 'napona', dakle ne poznaju ohmov zakon !
Posljedica toga je da baš na takvom elementarnom znanju teorije padaju sve daljnje priče o punjačima, ispravljačim, servačima, stanicama, antenama, kablovima, impedanci, smetnjama itd, dakle kompletna elektrotehnika za modelarstvo je zapela na prvom koraku: ja to ne smatram nikakvom tragedijom, jer, eto, već sam napisao da je ovo hobistički forum.
Da se vratimo tvom I-Zagiju: ono što navodiš kao 'keflarska' cevka je zapravo karbon (crna?) i to je dobro jer bi kevlarska bila savitljiva i teška, a karbonska je kruta što je ovdje prednost.
Procjenio sam da je tvoja cijev od 4 mm dugačka negdje oko 60 cm svaka: izvagao sam takvu i ispalo mi je negdje oko 10 grama, a toliko je težak i servo kabel, malo deblji jer treba biti duži: tu dakle nema prednosti u težini, ali kada se uzme u obzir mehanizam za fiksiranje i zakretanje cijevi na obje strane, kod uške i kod samog serva, prednost je ipak na montaži serva kod uške ! Manja težina nije značajna, ali kompliciranost izvedbe da sve ispadne dobro je ozbiljan rad i rado bi ga izbjegavao, jer bilo kakva zračnost prenositi će se na ušku.
Osim toga, ako tokom leta dođe do mehaničkog uvijanja krila, u bilo kojoj ravnini, to će se prenositi na cijev i zakretati ušku na način koji ne mora biti povoljan za stabilnost.
Zbog svega toga ja bi odabrao duži servo kabel i servo kod uške sa vrlo kratkim i krutim spojem da se izbjegne flutter kod sviranja modela. Uostalom , tako i ja radim svoje modele, upravo sam započeo montažu serva u mog 'Yodu' i radim sa servo kabelima od nekih 50 cm.
Tvoj I-Zagi , po vidljivim dimenzijama uopć ne traži flah-servo, dobro će doći bilo kakav solidan 10-12 gr servo sa metalnom getribom: ne treba se bojati digitalnih serva, napravljeni su upravo za ona mjesta i zahtjeve gdje analogni imaju mane.
Ja osobno nastojim staviti digitalac kad god mi je prilika i nikada nisam imao problema. Malo je veća potrošnja struje, ali uz alaram na telemetriji to nije nikakav problem, a današnje LiPo su lakše od NiMH istog kapaciteta ( i manje osjetljive na hladnoći).
Dovrši I-Zagija i pokaži nam kako leti !
Damir