Ne govorimo o istoj anteni i istoj namjeni. Ti govoris o standardnoj anteni s malim pojacanjem za vizualno letenje i to sto kazes je OK. Ja govorim o anteni s vecim pojacanjem i FPV letenjem (pitanje je bilo postavljeno za tu namjenu) kad model moze biti znatno dalje i nize iznad horizonta. Ako netko zeli koristiti omnicu s vecim pojacanjem od standardne antene, znaci zeli veci domet, onda je jedini nacin da to pojacanje iskoristi da ju drzi okomito u odnosu na zemlju (os antene da bude okomita na zemlju, a ne na stanicu) i leti u daljinu. U suprotnom nema nikakvog smisla koristiti omnicu s vecim pojacanjem.
Pretpostavljam da pod 'standardna antena' ne podrazumijevaš izotropni izvor (sa kojim ionako nitko ne leti modele
) nego one male lambda/4 antenice koje dolaze uz većinu stanica i uz većinu 2,4 prijemnika ?
Tvoje tvrdnje su točne, uz neke napomene: 'nisko na horizontu' je nešto tipićno za DX veze, za letenje modela, pa čak i FPV to je veliki rizik zbog mogučeg dropout-a signala, pa čak i fressnelove zone (imamo nekoliko slućajeva kod nas koji se mogu tome pripisati !).
U pravilu , što je model dalje, trebao bi biti viši, tj. višak visine je dodatak sigurnosti, to je čista modelarska praksa i teorija.
Također se slažem da omnica od 10 dBi ima previže uzak tanjurasti pattern i ja sam sa njom znao imati probleme čak i na udaljenosti 300 ili 500 metara.
Trenutačno letim modele (vizuelno) sa 5 dBi omnicom i 7dBi patch i tu se jasno vide čak i teoretske razlike; ubacim modul na stanici u rangetesting mode (1/30 izlazne snage, cca 2 mW = 3 dBm) i okrenem antenu okomito: model (prijemnik) trenutačno prestaje reagirati i ulazi u failsafe ! Kada omnicu okrenem bočno, model izlazi iz failsafe i kontrola je ponovo uspostavljena. Gledajući RSSI nivo na telemetriji, vidi se isto: značajan skok RSSI i to samo potvrđuje teoriju. RSSI skala mi nije baždarena u dBm, pa ti sada ne mogu točno navesti razliku. Antene prijemnika su pod 90 i imaju diversity, pa tu možemno elimirati razliku horizontalne ili vertikalne polarizacije za navedeni pokus.
Usput, vidim da ti je nick 'HighFrequency', jedan si od rijetkih koji za antene spominje dBi a ne db, pa bi bio red da se i predstaviš
Damir