Pretpostavljam da pod 'standardna antena' ne podrazumijevaš izotropni izvor (sa kojim ionako nitko ne leti modele ) nego one male lambda/4 antenice koje dolaze uz većinu stanica i uz većinu 2,4 prijemnika ?
Da, mislim na stock antene od nekih 2 dBi koje dolaze sa 2,4 GHz stanicama i modulima kao što je FrSky.
Tvoje tvrdnje su točne, uz neke napomene: 'nisko na horizontu' je nešto tipićno za DX veze, za letenje modela, pa čak i FPV to je veliki rizik zbog mogučeg dropout-a signala, pa čak i fressnelove zone (imamo nekoliko slućajeva kod nas koji se mogu tome pripisati !).
U pravilu , što je model dalje, trebao bi biti viši, tj. višak visine je dodatak sigurnosti, to je čista modelarska praksa i teorija.
Jasno, ali problem je u tome da ako se ne želi prelaziti visinski limit od 300 metara, model se brzo nađe samo par stupnjeva iznad horizonta, vidljiv pod kutovima tipičnim za DX veze. Npr. model na 300 m visine, udaljen 3 km vidljiv je pod kutom od 5,7°. Model na istoj visini, udaljen 10 km vidljiv je pod kutom od samo 1,7°. Jasno da treba voditi računa da bar 60% prve fresnelove zone ne bude zaklonjeno terenom ili nekom drugom preprekom. Ako se već ne može povećati visina modela, može se podići predajna antena za koji metar. Već i malo podizanje TX antene može imati veliki utjecaj na krajnji domet, jer se radijus prve fresnelove zone sužava na krajevima (u blizini antena) i na 2,4 GHz je relativno uzak u odnosu na niže frekvencije.
Usput, vidim da ti je nick 'HighFrequency', jedan si od rijetkih koji za antene spominje dBi a ne db, pa bi bio red da se i predstaviš
Pa može se i tako uzeti, ali u biti to su inicijali mog nicka na RCgroups FPV/RPV forumu "Headless Fly". Na starom Flyfreak forumu sam bio registriran pod nickom "MuvaBezGlave" i bio nešto malo aktivan dok sam počinjao letjeti FPV negdje 2008. godine.