Da nije bofl robe (Kineza) pola nas nikad ne bi niti ušlo u ovaj savršen hobi...
To je jako relativno....nameće mi se usporedba većeg vremenskog perioda, par desetljeća.
Prvo, prije je bilo mnogo više modelara, funkcionirala je Narodna Tehnika, čak i u školama smo imali tećajeve sastavljanja modelčića ! Kineske robe u današnjem smislu tada nije bilo!
Danas imaš jeftine kineske robe, točno je da te 'drži u zraku', ali ovaj hobi je promijenio obraz, tj. razvoj je normalna stvar i zato je ova usporedba - relativna !
Sjećam se tih vremena, vozili su nas iznajmljenim autobusima na livadu, unutra natrpani , bio si sretan ako ti je model preživio transport, na startnoj lini po 200 klinaca, a danas ih ne možemo sakupiti dvadeset za Državno !
I pazi na jednu stvar, ovo bi moglo biti zanimljivo: koliko ima osobnim 'modelarskih stranica' na Internetu? Jako mnogo, kolege iz USA, Njemačke, Italije, Francuske, GB...Rusije, Koreje, Japana... pa čak i ova u mom potpisu dole... A sada reci a koliko ih ima iz Kine?
Ja ne znam niti jednu, i sada reci da je modelarstvo u Kini razvijeno ?? Samo proizvodnja bofla i tu i tamo po neki dobar elektronički proizvod (sa ukradenom ili licencnom tehnologijom sa Zapada).
To je moje mišljenje.
Damir