Nakon pola godine šutnje, unutar koje je jedina novost bila zamjenski prijemnici za Hitec, FrSky najavljuje je novu 'ergelu' proizvoda.
Prva novost je novi modul XJT i novi protokoli komunikacije praćeni i serijom prilagođenih prijemnika:
Modul može komunicirati sa svim starim serijama prijemnika V8 i D8 kao i novom telemetrijskom serijom X8 i to na dva načina, CPPM i novim načinom PXX (sa odgovarajućim prijemnicima) i garantiraju minimalnu latenciju.
Osim toga, navodi se i treći način komunikacije, bez telemetrije i uz tri puta veći 'domet' pod nazivom LR.
Novi prijemnici za LR i X8 mogu raditi i sa SBUS-om !
Kao i do sada , slike i tekst na stranici im nisu baš posve usklađeni i nije navedeno kako će se realizirati Long Range, da li povećanjem snage na 2,4 GHz (mislim da su tu debelo izlaze izvan regulative, jer 3x veći domet znači dodatnih 18 db !) ili će tada raditi na UHF-u nije deklarirano.
Osim ovog modula najavljena su i dva nova prijemnika, jedan za X8 i jedan Long Range, što god da im to značilo.
Prijemnici su opremljeni i 'Smart Port-om', navodi se da će se sada senzori direktno spajati na njega, bez Hub-a (koji bi uz nekoliko senzora izgledao kao regleta u telefonskoj centrali
)
Sljedeći zanimljivi proizvod je novi vario-senzor koji je kompatibilan sa starim Hub-om i novim SmartPort-om, izgleda da su napokon riješili taj vario, jer stari je trebalo tvikati da bi pošteno radio.
Zadnja najavljena novost su servači ! Meni izgledaju kao KST, a FrSky navodi jednu zanimljivost: temeljem prvog primljenog signala sami će odrediti da li rade kao SBUS ili CPPM. Ovdje se mislim potkrala jedna greška, jer se vjerojatno misli na PPM, inaće bi bilo potrebno programiranje servača na točno određeni kanal unutar CPPM-a.
Eto za nas koji vozimo FrSky nove ideje i kombinacije. Mnoštvo kombinacija i tablice kompatibilnosti vjerojatno su najveća mana FrSky-a, pa onaj tko prvi puta kupuje, vjerojatno će ovime biti još više zbunjen. Chinglish u uputama nije tako nerazumljiv, a općeniti dojam da je 'Friski' najbolji alternativni sustav za dizanje MHz stanice na GHz ostaje i dalje
.
Izvor:
http://www.frsky-rc.com/ShowNews.asp?id=91Damir