robi... fići svaka čast... imao sam priliku probati jednog abarta i stvarno je brutala....
ali ije formula 1.
a glede prerade... ako u taj kineski trup ugradiš puno jači motor.. a samim tim i osovine i propelere, kormila, samim tim i jaču bateriju.. potrošiš i materijala za izmjenu trupa za prihvat svega tog novog.. sto ti je zapravo ostalo od originalnog čamca? ljuska....
e sad.. kad kreneš od nule onda tu ljusku napraviš od dostupnih materijala... i onda ona nema kojekakve nebuloze kao ta kineska ili bilo čija druga igračka ( pod nebulozama mislim na razne dodatke i hidrodinamičke kerefeke koje pri tako malim modelima jedino povećavaju masu trupa) moći ćeš takav čamac za iste performanse voziti sa slabijim motorom.. samim tim i manjom baterijom.
za primjer trupa o kojem govorim je :
wildthing rc boat by Roman.mpg homemadenaravno ne mora biti toliki.. ima i manjih... ako netko treba imam i nacrte za njega... trup je jednostavne građe i izgradi ga se brzo od šperploče....
i dobije se brzi čamac koji svojom formom osigurava i brzinu i upravljivost.
e sad kad sam se već raspisao da se dotaknem i onih turn finova... iliti peraja....
kod katamarana pri upravljanju u fazi glisiranja dolazi do problema jer je gotovo cijeli trup iznad vode.. pa trup nema "oslonac" oko kojeg bi kormilo davalo moment zakretanja.
e sad kako su peraje na krmi onda je razmak između peraja i kormila mali a težište trupa je puno ispred i zato lako dođe do prevrtanja čamca. ( iz tog razloga hydro čamci imaju peraju čim više naprijed- na zrcalu pontona)
pozz K