Jučer bio u Bauhausu, i zamolio gospodina, da li je moguće da mi uključi neku od Herkules stolnih pila.
Kaže nema problema zgrabi jednu otvorenu, donese , ušteka, i pogleda me.
Nisam ni skužio da je isti tren bila uključena, nisam ni vidio kada je stisnuo gumb.
Naime ova jača od 1100 kuna.
Pogledam dolje na nju i fakat radi, ima buke u bauhausu ali sam se približio valjda na 30cm i jedva sam je čuo kako radi.
Odvrnem potenciometar na min pa na max isti zvuk.
Savršeno!
znam da svaka buka dolazi od rezanja materijala ali ovo je bilo predobro.
Masivna je i teška.
Donji dio je kao od gusa napravljen s rupama, tako da je mogu postaviti na neku ploču drvenu, i staviti između gumene umetke i recimo ispod ploče još set umetaka, da bude vibracija minimalna.
Dakle:
- tihi rad
- vibracije samog stroja minimalne
- teška, djeluje masivno
- zakreće se stol pod 45 stupnjeva
- jači model
- ima neke dodatke, tipa laser za navodđenje, svijetlo itd.,
- prima proxxon pilice kojih ima stvarno veliki izbor, pakiranja po 6 komada okvirne cijene od 35-40 kuna
- ima potenciometar za fino podešavanje brzine
- i 5 godina garanciju.
Skoro da sam je odmah uzeo ali sam se nešto žurio, i htio sam prespavati, da još miru razmislim.
Ali mislim da odustajem od proxxona, svaka mu čast ima predobrih stvari, Herkules je za sada broj jedan.
Čak sam razmišljao i o jeftinijem modelu, ima istu snagu, nema taj laser koji nije bitan uopće, malo je jedino lakša ali opet je to skoro 15kg a razlika u cijen je 400kuna.
Mislim da koju god uzmem uštedio sam i ostavlja mi prostor za drugu stvar koju trebam a to je glodalica za utore i rubove.
E sad ima netko neku jeftinu a dobru varijantu? Radi se o malim radovima, a potrebna je preciznost.
Proxxon glodalica tipa:
http://www.njuskalo.hr/strojevi-alati-ostalo/micro-glodalica-mof-proxxon-micromot-28568-oglas-7813814Da li netko ima neko isustvo s glodalicama tipa za meko drvo, i sitnije stvari, znači ne treba biti turbo masivni jaki stroj, i da ima neki sistev navođenja za ravne poteze i obradu rubova? Nemam ama baš nikakvo iskustvo s njima.