Odg: Opasni modelari!
Reply #21 –
Bez obzira sto sam trenutno modelarski neaktivan, ova tema mi uvijek "zasvrbi prste". Ne bih sad o subjektima koji su povodom, no primjer je prilicno dobar. U pocecima RC-pilota smo imali svakakve ambicije, pa je tako izmedju ostalog i nastao "katalog" letjelista, za koje je najzasluzniji Kobac (hvala mu). Bilo je ideja da se prema iskustvima napisu i ocjene pogodnosti pojedinih mjesta za letenja, itd., itd....
Na tom forumu sam imao temu "ne letite u gradu" ili slicno...Objavio sam i gdje je to regulirano zakonima i pravilnicima. Naravno, ne moze se uvijek biti "veci katolik od Pape", jer svako pridrzavanje u najstrozem smislu bi smanjilo intenzitet letackih aktivnosti koje su nam tako drage. No, puno nasih izvjesca s letenja upravo obiluje neocekivanim/nezeljenim situacijama koje su uglavnom sa sretnim svrsetkom. Dodat cu jos rasprave o dometima stanica, karakteristikama prijemnika, nacinu smjestaja antena i slicno - dakle sve sto je neposredno vezano uz (ne)mogucnost upravljnja/kontrole zrakoplovnih modela.
Osobno sam letac s malo sati naleta godisnje, no kao takav uvijek svjestan svoje neutreniranosti te potrebnih sigurnosnih udaljenosti, narocito kad u jednom danu letim razlicite modele. I unatoc tomu imam puno raznih (nasrecu smijesnih) dogadjaja s letenja!
Da ne "gnojim" predugo, podsjecam da u sigurnosna pravila u zrakoplovstvu opcenito skupo placena zivotima, a poznati su i tragicni dogadjaji s modelarskih mitinga. Ne dopustite da vam/nam najugodniji trenuci postanu nocna mora za cijeli zivot!