Uobicajeno je da modeli na struju idu tu do nekih 160cm raspona i da se preko toga ide na benzin. Ja zbog moje nemogucnosti da modele drzim van stana u kojem zivim nasao sam nacin da letim i vece modele na struju i to sa istim baterijama sa kojima letim i moje manje modele!
Posto je moja Extra na F3M takmicenju izazvala odredjeno interesovanje (dosta ljudi mi je prislo da me pita sta i kako je u modelu, narocito oko pogona) odlucio sam da model predstavim i ovde. Isto cu uraditi i sa druga 2 velika modela koja takodje letim na struju, jedan je vec gotov i leti i to je 2x2 F3A Sickle a drugi je Pilatus PC-21 koji je u zavrsnoj fazi. No o njima nekom drugom prilikom.
Posto vec dugo letim samo na struju dosao sam do zakljucka da je 5S 5000mAh neki idealan kompromisni pack. Sa njime se mogu leteti modeli do 3kg tezine i 140-165cm raspona, a rednim spajanjem 2 packa dobijam 10S 5000mAh i sa time se bez problema mogu leteti F3A modeli od 5kg, 3d/akrobate do 6kg i skale do 9-10kg.
Baterije tretiram kao gorivo, i do sada je iskustvo pokazalo da i posle 3 sezone letenja su u odlicnom stanju.
No da se vratimo na model. Extru sam kupio u 12. mesecu u DMT-u. Moram da priznam da imam mnogo bolji odnos sa ljudima iz DMT-a nego sa Scwagijem. Jedno 14 dana pred odlazak u radnju posaljem mail sta bih sve hteo kupiti i roba me ceka. A uvek bude i neki dodatni popust za cash
.
Extreme Flight me je odusevio kvalitetom modela i opreme. Sigurno najbolji ARF! Vise o tome kako je model sklapan imate ovde
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,10597.0.htmlOno sto je od opreme u modelu je sledece:
motor: AXI 5330 F3A 235kV
ESC: Jeti Spin 99
baterija: Zippy Compact 10S 5000mAh 25C
eleroni i horizontalci: Futaba BLS 451
vertikalac: Futaba BLS 352
elisa:Fiala E 20x12
prijemnik: Spektrum AR 9100 DSM2 9-kanalni sa duplim ulazom i 3 satelita
prijemnicka baterija: 2 x 2S LiFe 700mah
Tezina na poletanju u gore navedenoj konfiguracije je 5,9kg sto je jako dobro.
Elisa Fiala E 20x12 vuce samo 66A pri 7050 o/min i pokazala se jako dobro za mirne uslove. Za vetar ce ipak morati verovatno da dodje 21x12 ili 20x13.
Ako nekog interesuje nesto vise slobodno neka pita.
poz