Da nastavim....stražnji nosač krila, odnosno šaraf za učvršćenje trebalo bi izvesti tako da poliamidno tijelo šarafa pukne u momentu udara i nekako spasi krilo od veće štete...
Prvo, šaraf je 5 mm, maticu valja točno ubaciti u komad, recimo smrekove daščice debljine cca 4 mm,
Sa kojim lijepilom se plasticna matica lijepi u balzu?
Pitam zbog epoksia, koji je najcvrsci, ali jel se prima za te matice?
Da li se u praksi desavalo da taj vijak od plastike, stvarno pukne i smanji stetu na krilima i trupu?
Poliamid se teško lijepi: ovu maticu zapravo 'utopim' u epoxy, ona je kao u nekoj košuljici ,'gačama' koji je drže sa svih strana osim tamo gdje naliježu krila i na samim navojima.
Stvar sa poliamidnim šarafom funkcionira, ali je teško procjeniti debljinu koja još drži, ali sigurno puca kada udariš.
Prije dvije godine opizdio sam mojom greškom modelom o ledinu, njuška trupa se rascvala kao suncokret a zahvaljujući plastičnom šarafu koji je popusti, krila su se oslobodila, odletjela naprijed i prošla bez ogrebotine ili napuknuća, letim ih i dalje
!
Lijepljenje tailboom-a, dakle 'štapa' u glavu trupa nije neka mudrost, ali ga treba precizno centrirati.
Sa kojim lijepilom? Pretpostavljam epoksi.
Da, epoxy, no problem je kada lijepiš epoxy-em dve stvari koje su od -epoxy-a: treba obje strane malo grublje prebrusiti i otprašiti da se dobro prime, inaće bilo je izlijetanja glave kod lošeg postupka ljepljenja !!!
Šmekeri tvrde da takve motorčiće treba uhodati u vodi, da bi se postigla maksimalna snaga . Dakle, vrtnjom motora u vodi skida se izvjestan sloj grafita sa četkica, koje onda bolje sjednu na kolektor, uz manji otpor i veći broj rpm/min.
Da korozija ne zahvati motor, koristi se destilirana voda i kada se motor izvadi iz tog jacuzzija, osuši se u radu fenom i ležajevi podmažu sa malo ulja.
U postu pise da motor mora raditi. Ja samo utvrdujem gradivo pitanjem/konstatacijom i trebam potvrdu.
Motor mora raditi cijelo vrijeme, od prije nego se uroni u vodu, do kraja susenja sa fenom!?!?
Baterije ce izdrzati?
Svrha vode je da poveća trošenje četkice na mjestu kontakta sa kolektorom: meni se ta tehnologija uhodavanja brushed nikada nije svidjala, ali postupao sam po sistemu 'kud ovce tud i ....
).
Kasnije smo prešli na uhodavanje sa niskim naponom 'na zraku bez vode' u višesatnom trajanju , pri niskom broju obrtaja i kasnijim ispiranjem sa nekorodirajućim sredstvom, kakvo je nor. 'Brake cleaner'. Mjerenjem broja okretaja na elisi opravdava ovaj postupak bez vode. Klizni ležajevi podmazuu se sa posebnim 'bushed oil'.
Ovakvu uhodavanje je besmisleno za brushless, a svi bolji punjači, kao nor iCharger ima program baš za break-in brushed motora.
Za sad toliko ... mislim da nije kraj
Slobodno pitaj tu smo !
Damir