Došlo se eto u ovom logu i do presvlaćenja krila onim šarenim termolastičnim folijama.
Šarenilo je potrebno zbog bolje uočljivosti modela tokom leta, lakšeg upravljanja i dobre orjentacije - u kojem je položaju trenutno model.
Ima jako mnogo shema boja kojim se to može postiči, neke su lijepe, ali i neupotrebljive za modele koji lete visoko i daleko. Ovdje mislim na termičke jedrilice koje mogu zaista iči jako daleko i visoko, te je odabir boja važan kako bismo je mogli sigurno vratiti.
Općenito pravilo bi bilo:
-krila sa gornje površine presvuči reflektirajučim i živahnim bojama
-krila odozdo sa tamnijim bojama
-trup može biti i jedno idrugo, ali je poželjno da stranice vertikalnog stabilizatora budu svjetlije, reflektirajuče i uočljivije od samog trupa u kontrastu.
Princip je, da je model , gledajuči odozdo vrlo taman (skoro pa crn) u kontrastu prema nebu:
-ako je u lijevom kretanje , zavoju, za očekivati je da je desno krilo podignuto i 'bljesne' svijetlijom gornjom površinom, a vertikalna površina stabilizatore se vidi desno od krila:
-ako je u desno zavoju, sve obrnuto!
-ako leti prema nama ili od nas, odredimo se prema položaju stabilizatora, ako nije vidljiv, palica u desno daje skretanje u lijevo ako se kreće prema nama i obrnuto.
Na slijedećoj slici je primjer loše presvučenog modela: jako je teško odrediti u kojem je položaju i manevru, ajde majstori, da vidimo tko ima oko sokolovo
(Ako ovo vidi Ivan...imati ću problema :-) )
, dok je na ovoj slici primjer dobre presvlake: vidi se tamna silueta krila odozdo, svjetla površina repa lijevo od krila - znači model leti u desno , na slici:
Jedan odličan primjer dobro presvučenog modela je na dvije slijedeće slike (hvala Kobcu na hostingu i Mladenu na ustupanju slika!):
Samu tehniku presvlaćenja samoljepivim termofolijama nebi objašnjavao, nemam nikakvih slika ili snimaka u arhivi koje bi mogao ovdje postavit i na kraju , ovakvih uputa ima na Internetu sasvim dovoljno, pa bi preporučio onu od Ultralajta:
Balsa wing covering videoNapomena: obratiti pažnju-kada se zateže gornja površina krilo staviti na ravnu podlogu da se izbjegne neželjeno uvijanje !
Za one koji žele potrošiti desetke minuta i temeljito proučiti ovu tehniku , ovdje je link na video gdje je sve detaljno objašnjeno: prekrivanje šupljina, zatvorenih površina,spojeva, izbjegavanje nabora..itd adresa je ovdje:
http://www.solarfilm.co.uk/downloads/video_cm.zipNapomena: ovaj video je 47 megabajta, lošije je kvalitete, tip koji tumači je dosadan i spor kao magla, ali ono što veli je esencijalno za razumijevanje kvalitetnog presvlaćenja folijama!
Ovakve modele, prikazane u ovom logu, ja ne presvlačim samoljepivim folijama, već folijama bez ljepila, time se nešto malo uštedi na težini.
Sa druge strane, potrebno je zamijesiti posebno ljepilo za takve folije (koje se aktivira vručom peglom) i nanjeti ljepilo na točno određene površine u dva sloja i cijeli je postupak oko 5-6 puta dužeg trajanja nego li prikazan u navednim video-clipovima sa samopljepivim folijama!
Alternativa vlastitom miješanju ljepila je Balsafix od Graupnera..Balsarite i slično, koje se teško nabavlja i najčešće je povezano sa FreeFlight modelarstvom.
U svom opcijama, kupiti ili sam zamijesiti ljepilo, ono nije upotrebljivo na površinama od stiropora, stirodura, deprona izoflora jer ih otapa.
Korištenje popularnih ljepila, poput CAk-a, epoxy-a, drvofiksa , Uhu, ... i slićnima nije moguće presvuči model folijom koja nije samoljepiva !
Bude li interesa, možda se odlučim jednom i poslikati kako se presvlaći sa folijama koje nisu samoljepive,a li ne znam kada ću stići, jer moram angažirati nekoga sa fotićem dok ja čačkam sa presvlaćenjem.
Damir