E sad te molim ako biš mi objasnio jedan life cycle baterije i stanje unutarnjeg otpora iste kako bih malo bolje to razumio.
ovdje je jedna rasprava koju smo vodili nedavno, ima slika i primjera dobre/loše batke i sve je objašnjeno:
http://www.flyfreak.net/elektronika-i-baterije/zippy-compact-tj-zdippy-za-naivne/msg153773/#msg153773Bitno je primijetiti : baterija nema isti IR kada je puna i kada je prazna, ista baterija može imati potpuno različita mjerenja IR-a na različitim punjačima i to nije greška !
Kao što sam već i napisao, IR je kalkulativna veličina za dva različita opterećenja iste baterije (kao posljedica su tu dva različita napona i struje).
Najjednostavniji način je mjeriti uvijek na istom punjaču kada je baterija svježe napunjena. Kod nove baterije najbolje napisati markerom na bateriju koliko je IR pojedinih ćelija i onda tokom vremena pratiti. Kod nove baterije, u početku koristenja postoji kao malo 'uhodavanje', tj. brake in, vremenom se ustabili i pod kraj životnog vijeka naglo poraste. Nije bitno što je 'ubilo' ćeliju: temperatura, prevelike struje puni/prazni, duboko pražnjenje, čim se pojavi sumnja, mjeriti.
Ja skoro da i ne mjerim kapacitet, nego postavim alarm približno na 'storage' i dalje letim samo ako želim riskirati. Dakle ne koristim puni kapacitet baterije i po potrebi izmjerim IR , jer traje kratko i ništa ne košta.
Izjave tipa 'nakon letenja vratio sam u bateriju XXXX mAh, a ona je deklarirana kao XXXX' uopće me ne zanimaju jer i kapacitet nije fiksna veličina nego ovisi o više faktora u monetu punjenja/trošenja, te predstavlja samo orjentaciju sa velikim postotkom disperzije očitanim vrijednosti (varijanca za one koji se bave takvim stvarima...).
Elektrokemijski sustav koji se koristi isprekidano, dakle ne kontinuirano u jednom ciklusu ima vrijeme oporavka (tzv. ionski oporavak) i tu se možeš lako zeznuti koliko ti je još preostalo 'juhe u bateriji'. Dakle nije isto mjerenje kapaciteta za multirotor/heli/motornjak/jedrilicu.
Baterija nije tanjur da u nju 'napuniš juhu' pa točno vidiš i znaš koliko ti je ostalo.
Punjači koje koristimo, uglavno su u granicama nekakvih sigurnosnih preporuka, daleko bolji od onih koji imaju samo LED-diodu puni/napunjeno jer možemo očitati nekakvo stanje a ne samo blejiti u diodu koja kaže da je baterija napunjena a da ne znamo niti približno koliko je u nju 'ušlo'.
Najbolja investicija u naše baterije za modele je dobar punjač, recimo da to počinje negdje iznad 50-60$ ... odokativno.
Damir