Odg: Regulacija jacine kocenja na stanici
Reply #9 –
Imaju autiči da možeš regulirati s kojom snagom koči, nije sistem ON/OFF, bar kod ovog jednog kojega sam ja imao prilike voziti. Kad na daljinskom potegneš ručicu u smjeru kočenja do kraja, kotači blokiraju, a možeš i lagano usporavati. Ovo što imaju avioni kočnicu na elisi, koja radi da se kratko spoje polovi, mislim da to nije dovoljno da bi blokiralo kotače na autiču koji juri punom brzinom, a još manje da zaustavi čovjeka. To što autiči koriste je najvjerojatnije protustrujno kočenje motora. Fora je u tome da kad zamjeniš dvije faze, motor se okreće u suprotnu stranu, a na tome principu radi protustrujno kočenje, znači pokušava zavrtjeti motor u suprotni smjer promjenom faza i time ga koči. Može se to regulirati, recimo reguliraš snagu kojom ćeš zavrtjeti motor u suprotni smjer. Da ne bi motor krenuo u rikverc kad stane, potrebna je elektronika koja isključi struju u suprotni smjer kad motor stane. E sad, problem je što se ta energija troši na zagrijavanje namota. Nisu svi motori isto konstruirani, pa tako neki mogu izdržati češće kočenje, a neki možda ne. Sad kak je konkretna stvar sa tim RC motorom koji planiraš koristiti, da li neće izgorit ako ćeš ga kočit punom snagom, neznam...