Odg: Potencijalno legalno letališće - Zagreb (organizacija, dogovori itd.)
Reply #39 –
Evo da Vam pojasnim par stvari, kako kod nas idu i kako to odprilike funkcionira.
Pošto evo još uvijek čekam za ustupanje zemlje za gore navedenu namjenu cca godinu dana.
Prvo i osnovno, ne može se napraviti svoj savez, kao drugo nema postojeceg saveza u Zagrebu od kojeg će Vam se sliti financije za modelarsku pistu.
Da su savezi (namjerno govorim o više saveza jer je ovo javno) htjeli napraviti i financirati modelarsku pistu odavno bi to napravili, jer na sastanku kad sam pokazao katastarski plan i sami su rekli da je to savršena lokacija. Međutim savezima to nije u interesu, jer svaka modelarska pista snosi i određeno financijsko ulaganje koje je nepovratno uloženo s njihove strane i ne mogu si povratiti sredstva, ovako im je lakše kad imaju lovu oroće je i imaju koristi.
Sve se mora samo financirati od članova koji će koristiti tu pistu, ne treba tražiti niti oćekivati pomoć od saveza niti drugih ustanova.
Što se tiće toga da se zemlja uzme u najam, tu morate biti svjesni da Vam minimalno treba zemlja veličine 200x50mt (još je isto tako bitna prilazna cesta) što je oko 10.000m2. Prije svega takvu zemlju je teško naći u Zagrebu i da ne smeta nikome da su kuće udaljene najmanje 1000mt, zašto tako iz jednostavnog razloga kaj nakon ulaganja u pistu redovite košnje i podpisanog ugovora o najmu bar na 10god uz mjesecnu naknadu od minimalno 2000kn (ako se to nađe po toj cijeni smatrajte zemlju poklonom) dojde netko i zabrani Vam letenje jer ne zeli da mu netko zuji u blizini. Pitanje je onda ko će platiti zemlju do isteka ugovora. Na manje godina se zemlja jednostavno ne isplati uzeti u korištenje.
Svima koji su u malim sredinama lakše je do bilo ćega doći nego nama u Zagrebu, to je jednostavno tako i to se ne može promjeniti.
Nadam se da sam Vam bar malo pojasnio što Vas ćeka u bilo kakvoj borbi u Zagrebu, ne bi volio da se razočarate na prvom knok konku.
Ovo je ipak naš hobi u koji niti jedan savez neće niti ne želi ulagati u to, za sve se treba sam izboriti, napominjem zemlju treba dobiti na korištenje besplatno i samo besplatno, ostale kombinacije se ne isplate niti su profitabilne, pista se sama od svoga korištenja mora financirati drugačije jednostavno ne ide, jer nas je jednostavno premalo. Više korisnika traži veću zemlju to jednostavno tako. Jer uzmimo dođe 20 tak modelara, to je 20 tak automobila koje treba parkirati na zemlji i sada to je isto ako ne i više modela, e sada kako na manjoj zemlji svi da lete jer nisu svi na cijelodnevoj avanturi. Veća zemlja traži i veće troškove.
Itd itd mogao bi sada u nedogled nabrajati, ja sam tražio zemlju veličine cca 240x70 mt.
Lp
Zagi, Mini Titan 325, F5J-N 400 by Beli, MPX Easy Star II
MPX Funjet, Cessna 177 GP-10,MPX FunCub, Robbe Charter, Combat & Slope Soaring Wing, Mini Dex DLG, SpaceWalker, Cirus.
Futaba 7C