Premda je quad najefikasnija konfiguracija tu se lijepo vidi i njegova velika mana. Prilikom bilo kojeg otkaza odlazi u nekontolirano padanje. Tvoja sreća je što je to bilo pri tlu tako da je šteta bila minimalna po quad ali i po okolinu. Danas se više ufam u Y ili X konfiguracije. Na prvome testnom letu Y6 nisam imao 6 samozatezajućih matica već pet. Stavio na donji lijevi motor običnu u žurbi jer tko će dočekati maiden. I nakon nekoliko minuta leta vidim kako mi je odlepršala elisa upravo na tom motoru. No, stroj je odlično izreagirao. Samo se nagnuo na ljevu stranu i malo krenuo prema naprijed. Imao sam dovoljno vremena reagirati bez panike, iskontrirati i lagano ga spustiti kao da se nije ništa dogodilo. Mislim da je to izuzetno važno za sigurnost pogotovo za one koji nešto snimaju i prilikom toga ulaze u neki dodatni rizik.
4tm: kažeš da si imao dosta pucanja propova! Kako to? Ima li težina quada od 3 kg s tim veze ili misliš da je jednostavno loša kvaliteta propa?
lp
Toni
Y6 mi se svidja, zanima me jesi li imao problema s yaw, te koliki je bio gubitak flight tajma u odnosu na hexu,
naravno ako si mozda i isprobavao razlicite velicine propa gore dolje ( tu ne nalazim dovoljno informacija na webu).
edit:
Y6 jos nisam probao, svakako u planu, tri mi se svidio ali ima dosta svojih mana, Y6 rjesava dio,
mogucnost vecih elisa i dobar razmak te lako prepoznavanje orijentacije mu jako idu u prilog.
Propovi su losije kvalitete, carbon se zna raslojavati, nije lose za laki quad s slabijim motorom, ali na ove koji mogu preko 500w i imaju snagu zavrtiti,spoj kraka na sredinu ne izdrzi, tu je najslabiji.
A opet sto laksi prop to bolje za stabilnost, sto cvrsi sigurnije ali odmah se plati na stabilnosti,
naza jos nekako izlazi na kraj s tezim propovima ali na KK2 se moram dobro pomuciti da umirim, tj podesim.
Gainovi padaju ocito s vecom/tezom elisom,
nisam siguran ni koliko simon smeta kod jacih i vecih propova i motora, na vecim cesto vidjam bez Simona.
X8, Y6 zbog koaxijalnosti dobiju mirnocu i bez ultra brze reakcije, no ne uspijem sve isprobai da budem 100% siguran, cesto je samo teorija koju praksa pobije ili pokaze da nije bas toliko bitno.
Nadao sam se da ce recimo duze letljeti s nizim gainovima, nisam uocio neku veliku razliku.