To jednostavno nije istina,na arducopteru se naravno može prebaciti u manualni mod kad god to pilot poželi prebacivanjem prekidača u stabilizacijski mod...a I ako nestane GPSa,a koji ima I GPS glitch protection,znači ako skoči na neku vrijednost koju je nemoguće tako brzo preć,ne reagira nego failsafe ga onda stavi da hoverira u mjestu u Alt holdu..ili da se vrati RTH,doma ili da sleti LAND,zavisno kako se namjesti...naravno valja napomenuti da se može spojiti 2 GPS(najbolje 2 različita) pa onda prebaci na onaj koji ima bolje očitanje pa tek onda ide failsafe...također može se namjestiti da ako je ucrtana waypoint misija sa komandama da multi nastavi letjeti iako je izgubio GPS....
Emine,
molm te pročitaj još par puta što sam napisao,
nitko ne dira tvoj sveti APM, hej trenutno mi je to
top kontroler u kolekciji, drugog ni nemam, istina za avion, na multiju ga nisam probao jer nije bilo potrebe za sada,
no vratimo se na ono što tebe muči evo točno MJESEC dana od mog posta...
http://www.flyfreak.net/multirotor/sd-team-testiranja/msg182722/#msg182722Ožujak 18
no dobro je baciti oko ako se lete neke misije iza brda i slično,
npr ardupilot koje ovise potpuno o gps-u bez mogućnosti da pilot preuzme stvar ako on zaškripi,
nisam rekao da je apm LOŠ kontroler, već sam u kratkoj crtici samo naveo moguću korisnu primjenu te aplikacije za mobitel.
tj. da se obrati pozornost na ta zračenja koja MOGU i HOĆE ometati GPS signal,
pa ako se lete neke misije di pilot NEMA mogućnost niti UVIDA u stanje modela, niti KONTROLE, da je bolje odvagnuti rizike pa odgoditi takvu vrstu leta za neki drugi dan... kada prilike budu bolje. pogotovo za hobby letenje di stvarno rizike treba svesti na minimum,
(drugo za posao/profi, kada netko mora odvagnuti još ponešto osim rizika, u što sada ne bih ulazio)
APM je tu naveden
samo kao primjer jer je to jedan od
rijetkih koji nudi misije i slično,
dok dosta drugih leti samo na komande pilota, dakle ne mogu se ni naći u poziciji daleko iza npr medvednice bez GPS signala, pa da slete nekome na kuću ili prometnicu,
slika misije koju planiram odletiti, 60km oko Medvednice, ali 88% leta ja nemam kontakt s letjelicom niti ona samnom,
pa sve mora biti dobro podešeno na modelu i provjereno u praksi u zraku prije tog leta.
http://www.flyfreak.net/fpv-i-ap/x-uav-talon-fpv/msg177730/#msg177730[attach=1]
jer ako je GPS signal loš, a pilot nema kontakt s letjelicom, onda kako si rekao ona kruži dok se ne potroši batka te sleti,
ali di točno, to nitko ne može znati jer nema gps lock, ne?
nadam se da je sada malo jasnije, da ne bi ostao povređen ugled APM-a
usput,
imaš li kakvu snimku, bilo s APMa ili nekog drugog kontrolera?