Istina, nisam uopće razmišljao o položaju kormila i ostalog...samo sam se htio poveseliti da napokon imamo "krilo" da kormilom (iako je ovo daleko od krila).
Treba napraviti Zagija sa bremzama na wingletima, možda postane zanimljiv napokon!
Već je bilo postova o tome .... i nebrojeno pokušaja. Svi koji pokušaju hvale se da im je uspjelo, ja se eto hvalim da mi to nikada nije uspjelo
!
Niti jedno uspjelo leteće krilo (koje je ili 'pravi' avijun ili model) nema nešto takvo.. od Hortena, Lippischa , (Fauvel je imao !) pa do x-48 koji je zadnje čudo tehnologije i aeronautike.
Vingleci nisu vertikalno kormilo!
Ako ipak želiš pokušati miracle, postoji jedno rješenje koje je u praksi dalo rezultate, iako mršave i nema te batine koja bi me natjerala da idem reglirati takvo leteće krilo, a zove se split elevon i drag device na vanjskom dijelu podijeljenog elevona.
Prednost je da (navodno) ne utjeće bitno na inducirani otpor, jer ako staviš drag device na vinglec, slijedi tip stall i propadfane jedne polovice krila (kao onaj 777 nekidan).
Ako ovo napraviš i natjeraš da suvislo funkcionira, kleknem, poljubim ti ruke i proglasim te mojim guruom
!
Damir