Odg: 3D pripetavanje, ćakula i ostalo
Reply #34 –
Evo samo da navedem na zahtjev kolege par "manevara" njihovim imenom i objasniti sto znace.
Znaci prvi naj osnovniji i naj izvikaniji;hover ili lebdjenje u mjestu ili prop hanging,visiti na propeli.Znaci sama rijec kaze,model "stoji",visi u mjestu gdje mu je kut trupa pod 90 stupnjeva (kod nekih modela skoro pod kutem od 90 u zavisnosti od pozicije krila kao kod npr. niskokrilih akrobata kao sto su Su-31,Su-26,Extra 330L,Cap 232 i slicni,njima se kut gledano s boka blago(zanemarivo)povecava u bonaci jer ih vuku krila za naprijed pa se mora kompenzirat dubinom suprotno znaci palica prema sebi).
Uglavnom bitno je da model lebdi u mjestu sa minimalnim odstupanjima od par cm,sto manja odstupanja to je stabilniji model a i vjestiji pilot,i hover se odnosi da model lebdi i da pilot gleda u kabinu odnosno gornji dio modela.
Sretanje problema u hoveru nisu toliko komplicirani jer su komande pravilne,ljevo je ljevo a desno desno,dakle nisu suprotne.
Belly hover.Na nasem trbuh lebdenje,znaci avion lebdi a pilot mu gleda trbuh.To je komplicirano jer su u ovom slucaju komande suprotne i pilot se mora prilagoditi komandama sto je malo teze jer je barem meni bilo teze odrediti kut modela po dubini,ili je isao previse prema meni ili kad sam ga htio od mene on je kretao u vrtnju oko svoje ose.
Tako postoji i side by side hover i 4 point hover.Znaci side by side je kada pilot gleda u jednu od bocnih strana modela u odnosu na pilota sto je malo teze jer,opet,najlakse je kad se model gleda od gore a i nekom ce ici lakse hover gledajuci ljevi a nekom desni bok.
4 point hover je u stvari pokazivanje vjestine pilota da vlada sa avionom u bilo kojoj poziciji kad je u hoveru.Prvo krene sa hoverom pa zarola model na jedan bok pa ga malo drzi tako pa opet zarola da gleda trbuh pa ga opet malo zadrzi tako pa na drugi bok,opet ga malo drzi tako i na kraju opet hover.To je u stvari 4point roll samo u mjestu.
Sljedeci manevar koji bi stavio kao pocetni,za pocetnike u 3D-u je harrier.Avion se dovede do pozicije da mu je trup otprilike 45 stupnjeva a gasom se odrzava uvijek ista visina.Znaci avion i dalje ide za naprijed samo puno sporije i stoji pod kutem otprilike od 45stupnj.
Tada je nestabilniji pa se prilicno cesce mora kompenzirati sa svim komandama.Lakse je kad idete samo naprijed,pravocrtno,nego kad radite krugove.A to raditi krugove u harrieru ima isto naziv,harrier circle,krugovi u harieru.
Harrier circle je tezi cim ga izvodite da je manji,sto kraci.Kad ga radite da bude kraci avion hoce izgubiti uzgon i pasti u spiralu,zato bolje ga uciti i savladavati kad je siri,recimo za model od 1,2m da je bar 10tak metara diametra.
Idem sad pa nastavim kad mi se ukaze prilika.
Crap!I took the red pill.Damn you Morpheus!