Ja bi malo stao na loptu ovdje
Nikad više! Zadnji puta kad sam stao na loptu, izmakla se, a ja porazbijao zube.
i postavio si par pitanja: zašto baš leteće krilo dvokrilac ?
A zašto ne? Mislim da će mi to biti dobra praksa prije nečega kompleksnijeg, kao što je USS Enterprise. S tim što ta SF letjelica neće biti sa prorezanim tanjurom i propelerom, pa onda dodanim aileronima i slično, nego samo isključivo sa tri motora i eventualno nekim dodatnim trikovima za pomicanje cijelog trupa bez uporabe vertikalnog stabilizatora ili elevatora (bez ikakvih vidljivih pokretnih površina). No to će morati pričekati bolje dane.
Ok, recimo da je ekskluzivan izgled, nema baš toga previše, pa neka bude!
Nema toga previše, ali ima dovoljno. Mene je zanimalo dali je moguće smjestiti motor unutar 'kutije', tako da buka koju isti pravi ne smeta toliko kameri ispod, sa strane ili iza aviona. Mikrofoni su dovoljno podložni vjetru, no to bi se dalo riješiti onako kako su to ptice riješile: paperjem oko otvora mikrofona, tj. uha...
Drugo, kako se postiže stabilizacija, tj. postizanje "radne točke" ?
Kod letećeg krila postoje dva načina;ž
Najpoznatiji je tzv-. profilom sa refleksijom ( Zagi sa profilom Tsagi12 ili koji već) , ovaj način je dobar i uz malo podignute elevone stvar je jednostavna i zabavna.
Drugačiji način , opet 'radne točke'' je warp, tj. vitoperenje krajeva krila 'u negativu' dakako uz neki profil koji nije (ne mora biti) sa refleksijom. U oba slućaja težište je ispred centra potiska ! Ovaj drugi primjer je npr ''Yoda'' gdje je warp čak 8 stupnjeva, primjer gradnje je ovdje: http://www.flyfreak.net/samogradnja/yoda/
Ovo gore je malo zbunjujuće. "Radna točka", "centar potiska"?!
Ovo sa vitoperenjem i sa refleksijom na vrhovima krila razumijem, ali to nije zbog radne točke, nego zbog spriječavanja wingtip-stall-a. Kada je letjelica nagnuta na jednu stranu, centar mase ima tendenciju da okrene istu prema dolje, a gornje krilo tada postiže veću zračnu brzinu, a ako još ima i uzgon, neminovno dovodi do još većeg propinjanja tog 'bržeg' krila. U tom slučaju, letjelica juri na nos.
Zato se i radi wash out (vitoperenje) ili refleks, da bi se već neugodno podignuto krilo spustilo dolje sa 'nizgonom' (suprotno uzgonu, a izmišljotina jednog mog 'netrijeznog' prijatelja).
Osim toga, završeci krila bi trebali biti većeg volumena (odnosno poprečne površine i većeg koeficijenta povlačenja), tako da pružaju veći zračni otpor - kao što je napravljeno na 'dječjem' klizaču "Air Hogs", a vidim da je i Yoda tako napravljena. Veći otpor služi za usporavanje tog vrha krila koji je zbog nekog razloga postao prebrz.
Formula je jednostavna: Fd=1/2 [rho] Cd V
2 A,
gdje je Fd=sila otpora (air drag force), [rho]=gustoća fluida (tipično na nadmorskoj visini, to je 1.2 kg/m
3), Cd=koeficient otpora (a ovisi o profilu objekta koji se kreće kroz fluid, u ovom slučaju krila), V=zračna brzina, A=poprečni presjek objekta (krila).
Iz gornje formule očigledno je da sila koja 'gura' taj vrh krila unazad (koči) eksponencijalno veća što je veća brzina istog.
U normalnom letu, centralni dio letjelice uvijek ima veći otpor - što je trup širi, tj. što je veći poprečni presjek 'A' (area). No isto tako, centralni dio ima i veću inercionu masu (koja je usput pomaknuta prema naprijed u odnosu na aerodinamički centar) , pa letjelica ima tendenciju nastaviti putanju bez da se propinje ili ponire.
Problem nastaje kod delta krila, gdje je ta masa na centralnom dijelu skroz nazad (u odnosu na centralni profil krila, blizu trupa), pa inercija radi upravo suprotno - zadnji dio tog dijela nastavlja gurati, dok se prednji dio propinje/ponire, ovisno o napadnom kutu.
Kod "Air Hogs-a" i kod "Yode" to je riješeno ne samo povećanim poprečnim presjekom vrhova krila (gledajući sprijeda), nego je isti poprečni presjek veći u slučaju propinjanja/poniranja (gdje je sada poprečni presjek veći, gledajući odozgor/odozdol), tako da letjelica ima tendenciju auto-stabilizacije.
U ovom slučaju stabilizacije, u gorespomenutoj formuli se mijenja Cd i A istovremeno, ovisno o nagibu letjelice (pitch).
Dakle, kod wingtip-stall-a, lagani nagib prema dolje pomaže spuštanju nekontrolirano podignutog krila prema dolje (da se izbjegne spiralno propadanje letjelice), a kod oscilacija uzrokovanim pozicijom koncentracije mase na 'pogrešnom mjestu' pomaže proširenje na vrhovima krila, kao i wingleti na istima.
Ako nije izveden jedan od ova dva načina, ja zaista ne znam kako napraviti leteće krilo, leteće krilo dvokrilac ili tako nešto ?
Damir
Uvijek postoji treći način. To ću vidjeti tek kad dovršim većinu letjelice. Niti jedan od gorespomenutih načina nije primjenjiv na ovo što sam do sada napravio, pošto su obadva krila paralelna, a nisu napravljena u obliku airfoil-a.
Nemam windtunnel, ali imam zato ventilator (a i neki motor sa propelerom se može upotrijebiti). Učvrstim dvokrilca nekim špagama i 'pustim vjetar' (ne taj vjetar nakon graha)
, pa ću onda vidjeti kako se ponaša statički. A za dinamičko testiranje, tu je poljana.
LP,
milan
---