Eto malo sam se igrao simulacijama.
Ako kažemo da je na izbor 3S ili 6S, ako kažemo da će model imati stall brzinu oko 25km/h te da motor mora raditi 98% vremena a vrijeme je 8 sati.
Prvo vidi mi se da model ide prema 3m raspona, minimum drag, razuman lift, ukupna težina oko 3,5 kg (od toga na pogon, uključivo baterije ide 2,2kg).
Leteće krilo idealno ali otklon od Zagi prema nečem ovakvom:
[attach=1]
Eventualno korištenjem "lost foam" metode ili sl.
Plank se izreže (izžica
) iz stiro bloka kao i uvijek, naljepi se D box i "cap strips" gdje su imaginarna rebra, naljepe se izlazni plankovi. Stiro između Dboxa, cap stripova i izlaza se izreže žicom. Preko svega Ora light.
cca ovako - ali su ovdje i rebra rađena balzom.
[attach=2]
Pogon:
______
Jedan imam i mjerenja u potpunosti odgovaraju simulaciji (2820-14), drugi je potpuna simulacija.
Jedino što nas zanima je pogon na malim amperima. Ako imamo 10 packova po 2200 ukupan kapacitet s kojim radimo je 22Ah. Znači ako nam treba 50W za ravan let i uzmemo prosječni napon baterije od 11V (razumno za mala opterećenja) i dodamo 70% efikanosti (vidi graf) razgovaramo o oko 6 - 6,5 A struje. Sa konstantnih 6,5A imamo cca 3,5 sati leta. Pri 50W pop se vrti oko 2000 o/min i daje cca 280g potiska - što je sigurno dovoljno za ravan let. Naime dok god je potisak veći od otpora (drag) avion će ubrzavati). Isto tako pri toj snazi i potisku imamo oko 25 km/h pa i stall zadovoljava.
Sad je samo pitanje odnos letenja pogon/jedrenje (motor na tickover - dva klika trima gore - zbog 98% vremena rada).
Detalji kasnije - ali mislim da je 8h "pis of kejk".
3S pogon:
[attach=3]
[attach=4]
6S pogon
[attach=5]
[attach=7]
if ($znanje == NULL) {read FAQ; use SEARCH; use GOOGLE; } else { use mozak; make post; }