Evo mali update teme. Kao što kolega Marko kaže, ovo mi je treći Zagi, ali prvi XL i nadam se da bude najbolji
Nemam vremena da bi svaki dan radio na zagiju, tako da dosta sporo to napreduje, ali bude jednog dana gotov i zagi
Još malo… U nastavku nekoliko slika i opis…
Stigao Rangelink UHF
testiranje prop balansera. Kasnije se ispostavilo da je taj prop (10x6) malo prevelik zalogaj za motor
malo je kinez fuljao Actual size veličinu servača, ipak su malo veći u stvarnosti
traženje optimalne pozicije za servače
pobrušene ivice od wingleta za bolja aerodinamička svojstva
Ako uopće to ima veze… Kako kaže reklama za žuju: Ako si iz Hrvatske, savršeno se razumiješ u aerodinamiku
presvučeni wingleti sa folijom za laminaciju
počelo oblačenje zagija
Puno žica ide do prijemnika, Storm OSD ne podržava PPM IN, pa eto, nije najljepše, al kaj je tu je
treba nekako i raspoznati žice
Wingleti su presvučeni prvo sa folijom za laminaciju i onda još sa crvenom folijom. Nadam se da to bude dovoljno čvrsto i da ne budu pukli, s obzirom što sam pogriješio smjer godova na balzi.
Rasklapanje stanice za povezivanje rangelinka sa stanicom.
To sam zamislio tako da sam izveo + i PPM žicu prije modula preko 2 poz. prekidača. Kad je prekidač u jednom položaju, stanica radi sa ugrađenim 2,4 modulom, a kad se prebaci u drugi položaj, prespaja se + i PPM žica na vanjski servo konektor u koji je uštekan rangelink po potrebi. Tako sam izbjegao vađenje modula ili korištenje trainer porta za korištenje rangelinka uz minimalne dorade na stanici.
Naravno, ovaj poduhvat nije uspio iz prve. Uspio sam preko prekidača napraviti kratki spoj u stanici preko napajanja prijemnika. To se dogodi kad idete kopat po stanici u pol 11 navečer i uz to se dopisivate na fejsu i mislite da zalemiti dvije žice možete i u snu i onda pomiješate + i – pol onak bezveze. I tako sam bez razmišljanja upalio stanicu i paf, malo se zaiskrilo i ugasilo se osvjetljenje zaslona. Uplašio sam se i iščupao bateriju. Probam ponovo upaliti stanicu drugi dan, vidim ne radi mi modul i osvjetljenje zaslona. Uplašio sam se već da bude za ukras samo, kad ono, nakon dužeg kopanja i „kamo koja žica vodi“ i kaj bi moglo biti, nađem da je izgorio samo jedan vod u stanici. Na ovoj slici se može vidjeti premošćeni taj vod i sada sve radi kako treba. Bio sam sretan ko malo dijete što sve ponovo radi i da nije ništa. Čestitke kinezu što je stavio tako tanki vod, da prije on pregori, nego nešto ozbiljnije
Rangelink modul se ušteka u servo konektor prema potrebi
Radi
Oblačenje
Traženje pozicije za baterije
Detalj
Protumjere za Mobius Action Cam, pošto je još nisam naručio
Priča ide tako da sam stavio prop 10x6 gore, koji je po kalkulatoru prevelik zalogaj za taj motor… No nisam imao mira, pa sam ga malo razvrtio da vidim kako OSD pokazuje potrošnju baterije i trenutnu struju koju vuče motor i tako se pregrijao motor i odlijepili se magneti. Slijedi rastavljanje motora… Malo je kinez stavio par korodiranih magneta unutra, a mislim da je su i magneti slabo zalijepljeni bili, jer je trajalo minutu to preopterećenje.
Označavanje pozicija magneta
I još jedna glupost. Prilikom sastavljanja motora, skočili mi na stolu svi magneti zajedno i jedan je puknul.
Ostali su cijeli, ali uzalud
I tako opet imam zagi bez motora
Poslušao sam savjet kolega sa foruma i sad već kad imam motor dolje, složio sam jači nosač motora. Dodana aluminijska pločica, zalijepljena zajedno sa bakelitnom pločicom i dodatna dva šarafa. Sad bu se prije zagi cijeli raspao, nego se može šta dogoditi sa nosačem motora.
Baterije ugrađene. Pošto sam lemilicom urezao stiropor i ugradio u trup sve komponente, primijetio sam da sam dosta oslabio konstrukciju. Cijela krila su se pošteno uvijala, pogotovo u središnjem dijelu. Prvo sam imao ideju da samo trakom oblijepim taj središnji dio zagija gdje su komponente, no time ne bih riješio problem uvijanja.
Evo dio za one koji ne vole izolaciju
Ako pravi avion mora biti od balze, pa nek onda i zagi bude barem dijelom pravi avion
Došao sam na ideju da balzom prekrijem taj središnji dio. Time bi dobio zagi na čvrstoči, ali ostaje problem što je teško otkopati ESC ili OSD ili bilo koji dio ispod dok sve to zalijepim, ali bolje mu je onda da se ne kvari ništa..
Tak bi to trebalo izgledati
U međuvremenu stigao drugi motor, pošto nisam našao rješenje za on magnet koji mi je pukao. Nema mi druge, nego drugi motor, onaj bude za dijelove...
Balza zalijepljena Pu-max lijepilom za drvo
Nos premazan epoxyem
Skoro pa gotov zagi, malo slikanja
Detalj sa gumicom, za lakše skidanje, jer je u planu cloverleaf antena
Prop nataknut samo za ljepšu sliku, sada ide 10x5 gore
A tu je i druga strana priče
Skoro pa gotov zagi, još neke sitnice.. Nisam ga vagao sad, mislim da bude oko 1,8 Kg, malo je teški u ruci, nadam se da bude letjelo to...