Odg: Pazite gdje sljecete i tko vas spijunira - i to se događa kod nas!
Reply #46 –
Dečki, da razjasnimo neke stvari: ovo spada u modelarski bonton već desetljećima !
Dakle, na model staviš svoje ima i prezime i neki telefonski broj. Na nekim tekmama to je čak i obavezno, organizator čak štampa pločice za natjecatelje.
I sad, ako si na model stavio tu pločicu i on ti odleti i netko ga nađe, on je DUŽAN kontaktirati te prema podacima na pločici.
Ako na modelu nije napisan vlasnik niti adresa niti telefon, niti bilo što upućuje na vlasnika, onaj tko ga nađe je VLASNIK, to je u smislu napuštene stvari, tj. res derelikta. Prema tome ovo je problem onoga tko je zaboravio gore napisati svoje podatke za slućaj gubitka.
Priznajem da bi i u slućaju da nađeš model bez napisanog telefona i adrese bilo pristojno potražiti vlasnika po forumima, a ne lopovski preko ove-one veze, prijatelja, znanca ili ljubavnice pokušati ostvariti materijalnu korist (koja je mala), tj. za male novce si ispao lopina !
Meni su odletila 4 modela u mojoj modelarskoj 'praksi', 2 su mi vratili pošteni ljudi, Vjekoslav iz Donjeg Stupnika i još jedan, a dva su očito dobili nove vlasnike na potezu Botinec-Čehi ili još dalje.
Slažem se da treba malo potražiti tipa koji je sve to smuljao, a ako je slućajno na forumu - zna se !
Budite mi veseli i čili i stavite pločice na vaše modele !
Damir