u medicini recimo proizvođač slušnih pomagala najviše zaradi na baterijama,
1 uređaj se dobije svakih 5 god(na račun HZZO-a)
ali baterije svakih mjesec dana druge, to je dakle oko 60 paketa u tih 5 godina, a nisu jeftine. (isto na račun HZZO-a, sve to mi na kraju plaćamo)
a troše se sve brže i brže(novi digitalni su dvostruki, za oba uha, imaju bluetooth za međusobni prijenos zvuka na oba uha, za štelanje postavki preko smartphonea... jači procesor i svi ti ultra dodaci gutaju batku nemilosrdno, nekada i u 10 dana, 3x brže!)
i već sam na kongresu postavio pitanje zašto ne naprave bateriju na punjenje, pa danas eto može i bežična,
odgovor je bio da je manji kapacitet, pa velim ok, ne mora trajati 30 dana, nek traje 15 dana, ma i 1 je dosta, svatko po noći ionako to vadi i stavlja na ormarić pored sebe.. pa se tako mogu i puniti.
a stariji ljudi koji slabo vide ne bi morali ovisiti o drugima da im otvaraju mala kućišta i guraju nove batke unutra,
da ne spominejm kako bi onda takav aparatić mogao trajati duplo dulje, ako ne mroa imati vratašća, pa ne može niti vlaga ulaziti u njega...
ali ne, onda se gubi prihod (s naše građanske strane: odljev novaca)
tako da sve to s wirelessom je ok za specijaliziranu svrhu, di se ne postavlja pitanje naplate korisnicima, već omogućuje rad raznih uređaja bez kabela i veća sloboda pokreta...
ali problem je naplate za masovnu upotrebu.
na livadi bi mogli puniti batke, jasno, ali tko bi odgovarao ako se bez dogovora spoji neki nemarni kolega i napuni 4 12S batki i posisa akumulator onome koji 'dijeli struju'
tako bi se mogao netko 'nakačiti' iu na komercijalnu bežičnu mrežu ako ne smisle opak sustav zaštite,
no pogledajmo WiFi ...
(naravno, jasno mi je da se tu za sada radi o vrlo slabim strujama, neupotrebljivima za 2C punjenja, to samo hipotetski malo...)