Lijep pozdrav svima
Kao što i naslov kaže, tema je o legendarnom avionu...već dugo vremena bacam oko na taj model, skupljam elektroniku, razgledavam razne nacrte...ono što bih ja htio, i gdje trebam vašu pomoć, je izgradnja modela tog aviona. Modelar sam već neko vrijeme i izgradio sam 15ak modela ( 10ak zagija
, 2-3 BF109 od stiropora i piper cub-a ). Piper je moj prvi avion od drva ( 1300 raspon i elektro pogon ) no još ga nisam završio zahvaljujući kinezima
ono što zelim na ovom modelu:
- 170cm raspon krila
- retrakt ( vec kupljeno -
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=28976 )
- benzinski motor ( DLE20cc - vec kupljen )
Plan je ovaj: ( slika je velike rezolucije )
E sad, imam par stvari koje me muče...
1. Napadni kut profila.
U corelu sam potegnuo tetivu profila i produzio je. kad sam izmjerio kut izmedu tetive i osi motora, dobio sam da je taj kut 4,4° ... Mislim da je to preveliki kut, pogotovo za ovakvu jurilicu... Da stavim 1° ?
Ovako je to trenutno:
2. Remenjače.
Oko ovog pitanja imam dosta problema...najprije zato jer želim retrakt, tako da mi onda rupa za kotač taman dolazi
na mjesto ( ako gledamo presijek profila ) gdje je profil krila najdeblji - i tamo gdje bi trebala doći remenjaca. Pa
sam mislio to riješit ovako: Taman iza rupe za kotač, staviti gornju/donju remenjaču ( narančasto ), te na vrh krila
(ispod napadne ivice) staviti još jednu jelovu letvicu ( zeleno ). Nacrtano, to bi izgledalo nekako ovako:
Da li je to dobro riješenje?
Koje debljine letvice za remenjače? 10x10mm jelovina? Mozda na gornju nešto tanje?
3. Rebra
O obzirom da je veliki model, zanima me koji bi najbolji materijal bio za rebra krila/trupa?
Ja sam mislio profile krila ( tamo gdje dolazi retrakt ) napravit od aviošpera 2x3mm ( zajedno sljepljena ), a
ostale profile od balse ( koja dimenzija? ).
Svaki komentar je dobrodošao