Oke,saniraj sve pukotine,motor postavi ravno znaci nikakav kut itd,na rucki od serva sipku pomakni na zadnju rupu kako bi dobio najjaci otklon (nema pre jakih komandi,samo pre salbih u krivim trenutcima),pogledaj mislim da ti je od silnih padova moral pocet pucat okolo drzaca tockova tako da si i to fino ulijepi sve,ipak podmazi desni tocak,propeelr balansiras tako sto ga skines sosovinei stavis na nekakvu sipkicu koju stavis na npr 2 solje za kavu (ako je na jednoj strani pre tezak dodaj komad trake na drugu stranu),cg mora bit u prvoj trecini krila (nista blago naprjed i slicno) a sto se tice slijetanja,da tako trebas radit pred sami kontakt s tlom nos prema gore i to je to... Samo lagano,dobit ces neku praksu za kvarove,popravke i letenje s vremenom
U pravu si 100% oko pukotina. Pa ne mogu vjerovati, neki dan sam krpao taj plastični držač ove metalne šipke. Sad je i to ljepilo puklo, odnosno napuklo (2-komponentno epoxy ljepilo). Mislim da ću ipak to ukloniti i zalijepiti uhuporom - bolje drži, a ne puca, tj. elastično je.
Za motor još nisam siguran. Za sada ću ostaviti blagi nagib prema dolje. Ma dobro, ove šipke mogu pomaknuti tako da imam veći otklon, jedino me frka oko tih 'novih' letnih karakteristika aviona.
Propeler, eh to je priča za sebe. Pošto sam sve dobio na poklon, ne mogu se sad žaliti. Da, propeleri su malo razbalansirani, a i adapteri ne pašu baš najbolje. No, nešto drugo je sada problem: od jučerašnjeg grubog slijetanja, savio se aluminijski vijak koji drži propeler. Iako sam ga malo ispravio, nije to više kako treba. Za 7 dana mi je mirovina, pa onda mogu razmišljati o kupnji novog držača. Mislim da ću kupiti više od jednog, a isto tako i više propelera - kakve sam sreće, bar jedan dvevno u prosjeku pukne (ovaj jučer nisam slomio, iako je samo malkice ogreban pri vrhu).
Mislim da je za sada CG u redu, manje ili više. Prvo moram riješiti taksiranje, tj. rulanje po... eh, ovo ne mogu zvati pista, ovih par metara betona/asfalta.
Da bi to sve štimalo, mora biti zadovoljeno nekoliko uvjeta: relativno blag vjetar, dostupan auto (eh, priča za sebe) da dođem do aerodroma, puna baterija (ako odgodim let, onda ju moram prazniti), barem netko kraj mene da može snimati moje letove (iako sad vidim da sam beznadežan slučaj i da moram montirati ovu malu kamericu na šiltiku i sam snimati)... slabo je ovdje ljudi zainteresirano za ovaj hobi. Ima okolo grada cesta, ali i previše auta.
Vinkovci, mali grad, sa nekih 35000 stanovnika (službeni podaci), ali sa milion automobila - pa tu se stalno neko vozika gore/dolje, kao da se ima novaca za gorivo. Ok, nađem cestu koja je relativno slabije prometna, ali onda okolo hrpa dalekovoda i drveća. Danima sam sjedio za kompjuterom i gledao google maps u nadi da ću naći neko povoljno mjesto za početničko letenje, ali toga nema. Ona mjesta koja su mi izgledala u redu, kad sam osobno izvidio situaciju - ništa od toga. Ono što se ne vidi na satelitskoj snimci su novoizrasli divlji grmovi i drveće.
Ili je vrijeme da razmislim o nabavci/pravljenju/sastavljanju multikoptera, ili se moram prisiliti da poletim/sletim na novčić sa ovim avionom koji imam.
Ima još jedna opcija (za malo dalju budućnost): nabavka bixlera - to je sprava kao stvorena za slijetanje na travnate površine svih vrsta.
Još jednom hvala na odgovoru.
LP,
milan
---