Sto vas muci tocno sa okretima i penjanjem?
Mozda mozemo pomoci ovako sa par savjeta.
I ja bi volio da znam što me muči. Mislim da imam lošu naviku, ili nešto... Prije nekih 15-tak godina sam učio letjeti motornim zmajem, a tu je pri skretanju poželjno dodati malo gasa da se zmaj ne bi obrušio. To mi se nekako urezalo u podsvijest i sada se toga ne mogu tako lako riješiti.
Skupio sam oko 3 sata leta, onda sam odustao od letenja zbog nekog straha. Možda je to razlog (podsvjesna navika da se mora dodati gas pri skretanju), možda ne. To mi je prvo palo na pamet kad sam vidio da unatoč pokušajima da pri skretanju pomaknem palicu na tu stranu + malo elevatora. Onda se nekako spontano dogodi da pri skretanju dodam gas, što rezultira lošim skretanjem, a često i propinjanjem.
Trebao bi se toga odviknuti, samo ne znam dokle će ovaj avion trpjeti padove. Znam da trebam više vježbati kako bi ruke 'zapamtile' koliko treba palicu pomaknuti za svaki manevar.
Osim toga, često se dogodi da želim avion podići višlje, pa onda pretjeram sa elevatorom. Ima tu i jedan drugi fenomen, kojeg nisam odmah bio svjestan (naknadno sam to primjetio pregledavajući snimke mog leta). Nekak mi je teško ocijeniti kolika je zračna brzina ("air speed"). U odnosu na tlo (zemaljska brzina? "ground speed"), čini se da avion ide vrlo sporo, pa bi bilo logično da je manje osjetljiv na komande.
Ali, to je varka -> brzina aviona + brzina frontalnog vjetra, izgleda da je isto što i veća brzina bez vjetra, s tim što je onda prividno avion sporiji. Manje imam propinjanja (iako i tada ima toga ponešto) kad avion ide niz vjetar, nego uz vjetar.
Možda je sve ovo gore navedeno u stvari samo nedostatak prakse, ne znam točno. Možda je razina panike i stresa veća kad počnem griješiti, pa onda još više paničarim i pravim još veće greške.
Isto tako sam primjetio da je razina panike veća sa većom udaljenosti aviona od mene. Dali je to normalno?
Moguće je da moj vid nije više kao nekada, ne samo po pitanju dioptrije, nego i slabovidnosti. Bilo bi dobro da je plavo nebo uvijek plavo, a ne sivo zbog izmaglice koja je sve češće prisutna. Bijeli avion na svjetlo sivoj podlozi nije dobro vidljiv. Kad ima sunca, onda ima i sjene na donjim površinama aviona, dakle donekle i kontrasta u odnosu na nebo. No, oblačno + siva pozadina = raspršeno svjetlo, slabo vidljiva silueta aviona.
Sent from my iPhone using Tapatalk
LP,
milan
---