Bok ljudi,
početnik sam u svijetu avio-modelarstva tako da ako što krivo kažem molio bih me ispravite i pomognete jednoj neznalici.
Prijatelj mi je ustupio na korištenje Multiplex EasyStar iz otprilike 2006. godine, koji nije baš bio u voznom stanju, model je stajo dosta dugo. Sredio sam ga i fizički mislim da je spreman za let ali zapeo sam na jednom problemu sa stanicom i prijemnikom. Radi se o Hitec Zeba 4 FM 35mhz sustavu stanice i prijemnika. Navodno s uvučenom antenom stanice domet bi trebao biti nekih 30m dok ja izgubim signal nakon cca. 20cm.
Imam isto takvu stanicu (drugo ime, isti frekventni opseg), kanal 79 (jedini par kvarčeva koje imam). Isti problem kao i tvoj.
Nadam se da nisi već spalio izlazni stupanj predajnika - nikada ne paliti takovu stanicu sa uvučenom antenom! Nadam se da ja nisam spalio svoju, isto tako sam povremeno palio sa uvučenom antenom.
Kada izvučem antenu domet se povećava ali kada su ručice na prijemniku u neutralnom položaju servo i motor dosta bruje. Servo svakih sekundu malo trzne (glitch), i viljivo pomakne ruder i elevator.
Isti problem kod mog prijemnika. Ne samo da se čuju servoi kad je predajnik upaljen, nego svaki dodir metalom na bilo koji dio ožičenja prijemnika (masa, signal kabel...) se očituje kao trzaj servoa. Nisam još otvarao prijemnik, ponajprije jer mi je to jedan jedini. Kad i ako nabavim novi, onda možda i otvorim ovaj da vidim u čemu je problem.
U punom gasu motor dosta nestabilno radi, osjeti se kako se broj okretaja mjenja. Baterije su nove i napunjene, u modelu 1600mAh 9,4v i u stanici Sanyo Eneloop. Izvadio sam prijemnik misleći kako možda esc ili motor stvaraju interferenciju i smetnje, i spojio sam ga na 5v napajanje i efekat se nije promijenio, servo i dalje periodički trza, a domet slabašan. Probao sam zamotati prijemnik u alu-foliju, amplituda trzaja se smanjila ali i dalje je bilo prisutno. Pokušao sam dodavanjem povečeg kondenzatora na napajanje prijemnika od 2200uF, no stanje se nije promijenilo. Isprobao sam na različitim servima (kineskim nažalost) i stanje isto.
Kompletno isti problem. Na ESC sam stavio dva feritna prstena, jedan prema motoru, jedan prema prijemniku (dodan elektrolit 100 uF i 100 nF bipolarni kondenzator paralelno sa + i - napajanjem). Nikakvo poboljšanje.
Mislim da je negdje greška iza FM prijemnika, a prije demodulatora. To će biti interesantno rastaviti, pa vidjeti u čemu je stvar. Sutra (tj. danas) planiram ići u Čepin letjeti, pa sad ne bi vadio prijemnik iz aviona. Ali, zasigurno ću ga otvoriti i vidjeti dali se može išta napraviti (popraviti).
Kvarčevi su tvornički. Meni se čini kako prijemnik prima nekakve smetnje i izgubi paket podataka na kratak period. Jeli ovo znak dotrajale stanice ili prijemnika? Postoji li kakvo rješenje za ovaj neobičan problem? Nisam baš u financijkoj mogućnosti za nabavku 2.4gHz sustava.
Lijep pozdrav,
Marcel.
Ovaj sistem predajnika/prijemnika ne radi u 'paket modu', nego konstantno odašilje/prima frekventno modulirani (FM) signal na 35 MHz u PPM (pulse position modulation) modu. Ovi na 2.4 GHz rade u paket modu i daleko su 'imuniji' na sve vrste smetnji. Sam paket mod je smetnja za sebe (impulsni način rada), jedino je kodiranje/dekodiranje drugačije. Dobar dio stanica zapravo radi u PPM ili PCM (pulse code modulation) interno (taj signal je istovremeno prisutan na zadnjoj strani stanice u audio spektru), no externo se ti signali drugačije moduliraju/demoduliraju na predajniku, odnosno prijemniku.
Za rješenje problema nisam siguran, a bojim se da nije jednostavan. Razlog tomu je što je ta tehnologija dosta stara (da, i moj avion je iz 2006. godine). Proizvođač je vjerojatno morao štedjeti na materijalu za prijemnik (da, fali mu kondenzatora za filtriranje napona), kako bi isti bio što lakši. Elektronika iz 2006. godine i današnja (2014. godine) je totalno drugačija. Sve se minijaturiziralo (čitaj: manje materijala = manja težina), digitaliziralo i poboljšalo.
Edit: Evo, upravo sam završio upload videa. Stavio sam dva puta po 1000 uF elektrolitske kondenzatore (paralelno) vrlo blizu prijemnika na žice (žrtvovao jedan servo da bi dobio konektor). Spojeno je na crvenu i crnu žicu, pored koje je žuta žica za signal. Sada je prijemnik manje podložan smetnjama, koje nisu potpuno eliminirane, ali su ipak manje.
Evo videa (oprostite na brbljanju, video pre dugačak):
http://www.youtube.com/watch?v=krv1vGUPPNMSitni sati ujutro, glavobolja rastura... nije ni čudo da toliko mucam.
Nadam se da sam pomogao, bar malo.
LP,
milan
---