ja cg odredjujem od oka i na prstima, a u prvom letu mi model sve kaze pa ga za drugi dodatno poreglam.
znam za sto sluzi taj alat, ali reglati male modele i stiroporce u nulu nista ne znaci i zato sam postavio pitanje.
na stapicima i olovkama ne mozes reglati dvometrasa, a za takve modele bi vec dobro dosao stalak za reglanje. vjerojatno je isto i sa jedrilicama, ali nisam u tome pa ne znam.
ja na 3d modelima teziste pomicem sve vise u nazad sto vise letim model, do granice ugodnog upravljanja, jer volim da je model okretan i da brzo reagira.
na brzim modelima cg stavljam sto vise naprijed, do nekog prihvatljivog odaziva na elevator.
netko drugi ce staviti cg na istim modelima na drugo mjesto pa bi stavljanje u nulu bilo samo radi svrhe stavljanja u nulu, a nula ne znaci da ce model sa takvim cg-om biti najzanimljiviji za letenje.
kolega iz kluba i ja imamo iste modele, sa istim setupom i sa istim baterijama. on ima teziste vise naprijed, a ja jako otraga. moj model se okrene sam oko sebe na mrvici prostora i skroz je divlji, a njegov to sve radi elegantnije, ali tromije. on voli kako leti njegov model, a ja volim kako leti moj. da smo teziste stavili u nulu prema uputama on vjerojatno ne bi bio zadovoljan kao sto je sada, a ja sigurno ne bih bio zadovoljan ni blizu kao sto sam sa tezistem skroz odozada.