Bavio sam se wirelessom dosta dugo i primijetio sam da je signal nesto jaci kada pada kisa ili snijeg.
Kod mene je obrnuto: kad pada kiša, imam slabiji signal. Ovisi dali je vlažna prepreka mokri zid, drvo ili crijep (i slično), a isto tako dali oslabljuje 'strani' signal, tj. signal kojeg ne želimo, ili oslabljuje baš željeni signal. U slučaju previše signala na relativno malom prostoru, bolje je da je sve vlažnije, pod uvjetom da je link do routera donekle 'suh'. Ovo vrijedi ponajviše gdje se svi nakače na kanal 11, pa je onda gužva u 'eteru'.
Linkovi preko vode su bili nesto bolji navodno zbog refleksije, to su sve zapazanja iz prakse.
To vrijedi samo u 'skokovima', tj. kad se dogodi da se reflektirani signal 'zbraja' sa direktnim signalom zbog 'konstruktivne interferencije'. Međutim, kako avion (ili druga letjelica) nije stacionarna, onda se ta 'dobit' može ubrzo pretvoriti u 'gubitak' zbog 'destruktivne interferencije', tj. preklapanja vala sa drugim u protu-fazi.
Uglavnom, taj reflektirani signal je vrlo varijabilan. Ako se želi izbjeći bilo kakva 'varijabilnost' signala zbog refleksije, onda se koristi cirkularna polarizacija - reflektirani val je sa 'pogrešnom' rotacijom polarizacije, tako da su reflektirani signali oko 18 dB slabiji u prijemu nego 'ispravna' polarizacija.
To se uglavnom koristi kod svih satelitskih veza, ne samo zbog refleksije, nego i zbog karakteristike leta - u svakom trenutku bi se linearna polarizacija mijenjala, pa je zato bolje cirkularna.
Bilo bi lijepo to koristiti za stanicu i za video link, no pravljenje takve antene je malo složenije, tj. naštimavanje (impedancija i rezonantna frekvencija) iste je malo teže nego obični dipol ili četvrtvalna antena.
Nadam se da nisam ugnjavio, tek toliko za info.
LP,
milan
---