Gopro ima u sebi ugrađen IEEE_802.11 b/g radio koji ima izlaznu snagu oko 20 do 40mW (tako sam pročitao negdje na internetu), što je znači oko 16dBm.
Prijemnici kojim mi letimo tj RC veza radi na principu FHSS (izumitelj frequency hopping spread spectruma je ni manje ni više žena tj. par hedy lamar i George Anthei). Laički rečeno sustav omugućava da ukoliko ti netko "sjedne" na frekvenciju i dalje imaš "sigurnu vezu", nitko ti ne može sjest na frekvenciju iz toga razloga što sam radio unutar stanice odašilje signal po svim frekvencijama unutar 2.4 spektra, prijemnik tj prijemna strana točno zna "kod" koji njega interesira. Prijemnik oslušuje cijeli band i procesira samo ono što je njemu potrebno tj za ono što zna da je od njegovog transmitera. E sad frsky da uzmemo kao primjer oni su nazvali svoj FHSS, ACCST a to je u suštini isto. Frsky ima izlaznu snagu 60mW ugrubo 18dBm. E sad kad sam sve ovo naveo, zamislite sada Gopro kojem radi "wifi" pokraj prijemnika, gopro se dere u eter sa svojih 40mW i to odmah 5cm do prijemnika koji treba čuti svoju stanicu, gorpo je sjeo na jednu frekvenciju i na njoj broadcastsa. U suštini prijemnik i dalje bi trebao čuti stanicu jer ona šalje sa 60mW+antena i pokraj kanala na kojem gorpo broadcastsa, no ipak prijemniku je povećan noise (na hrvatskom bi to značilo šum) otprilike noise na 2.4 je oko -92dBm a ako mi povećamo sa gorpo pokraj prijemnika na -80dBm to je dosta šuno, ako ne i više govorim karikirano. Ukratko da ne duljim gopro sa uplajenim "wifi" smanjuje domet i to dosta. Zašto na livadi kada ima 20 stanica niko ne osjeti smetnje, jer prijemnik oslušava cijeli band i zanima ga samo njegova stanica a ne druge.
Evo i video koji sam snimo kako radi FHSS na aurori kad se upali cijeli band počne plesat. Noise u mojoj sobi je -80dBm
. gorpo sa upaljenim "wifi" na rc letjelicama koje lete na 2.4 jedno veliko NE! Ja sam imao flyaway radi 900mHz video linka jer su hramonici mi se preklopili sa 2.4 i nisamo imao lowpass filter itd. itd. bolje ne riskirat..
http://www.youtube.com/watch?v=a0rQnBAL-Wo