Dobro izbalansirano, super jedri, samo pazi da ga pojačanjima ne otežaš previše.
Hvala.
Da, moram paziti na svaki gram. Iako je ovo skoro 300 grama (vaga nije najtočnija, negdje oko 280 do 290 grama). Ali, površina je velika, sa repom - preko pola kvadratna metra.
Problem je u otporu zraka, gdje je dio te površine ili suvišan ili pogrešnog oblika. Još je delta konfiguracija nekako najlogičnija i najstabilnija, no nije uvijek jednostavno za izradu i balans.
Moja motorizirana verzija je malkice pogrešno napravljena - bilo bi bolje da je zaobljeni, polukružni oblik naprijed, a stabilizacija nazad i prema vrhovima krila. No i tu se da napraviti stabilizacija, samo obrnutim redosljedom, nešto kao canard - umjesto na krajevima krila _nazad_, isto to - ali na krajevima krila naprijed.
I jedna i druga verzija imaju prednosti i mane. Motorizirana verzija mi je bila lakše za napraviti - jedan ovalni aluminijski profil naprijed, do njega arbiton (depron) ploča i vezano dosta jakom ukrasnom trakom za pakiranje.
No, ostatak ploče... druga priča - greška je što sam mislio pojačati površine staklenom mrežicom, koja nije namijenjena za leteće zvijeri, nego za pojačanje zidnih površina obloženih stiroporom. Mrežica kao takva nije problem, nego hrpa vrućeg ljepila koje sam potrošio na vezanje mrežice na arbiton.
Ima i druga opcija: one plastične (PVC?) trake za vezivanje velikih paketa. To je dosta čvrsta traka, teško ju je rezati i dosta je teška. No ako se napravi 'laminat', ali tako da se uzme duži dio u polukrug (kao luk), na to doda manji polukrug prema sredini, na to još manji, tako da cijeli 'sendvič' izgleda nešto kao amortizeri na kotačima vagona.
Srednji dio trpi najveći teret i tu ga najviše treba pojačati. Kako se ide prema rubu, teret je manji... nisam siguran, no mislim da teret opada sa kvadratom udaljenosti od centra mase (gdje bi eventualno bio motor naprijed + baterija i ostala oprema).
Na to se onda doda poprečna letva, tako da cijeli kostur pojačanja izgleda kao luk sa tetivom. Između toga stiropor, arbiton, depron... bilo što lagano, a da drži formu - sa što više zraka između da bude lagano.
Za pojačanje površine, imam dvije opcije (jedna odmah dostupna, druga malo skuplja): ove samoljepljive trake za pakete - to je toliko čvrsto da ju je ponekad i sa malo starijim žiletom teško prerezati.
Tu je problem što je traka elektrostatički nabijena odmah nakon odmotavanja, pa sva prašina koja se nakupi ne dozvoljava da se dobro zalijepi za površinu materijala na koji se lijepi.
Drugi problem je što jednom (greškom) zalijepljena, teško ju je odvojiti - a da se ne počupa dio materijala na koji se lijepi.
Ovaj problem bi se mogao riješiti na malo skuplji, ali zato daleko efikasniji i estetski ugodniji način: oracover ili sličnom termo-ljepljivom folijom. Dakle isto kao i samoljepljiva traka, jedino što se ovo lijepi nakon primjene topline, a i može se lijepo oblikovati po površini.
Gledao sam jedan youtube video, gdje tip objašnjava da se može i na EPS (stiropor i slično) staviti, samo što temperatura mora biti dosta precizno podešena - nešto manja od temperature omekšanja ili topljenja stiropora, a opet viša od temperature aktivacije ljepila.
Znam da je ovaj video sponzoriran i vjerojatno navlakuša za kupnju nekih proizvoda od njih, no ipak je dobra ideja:
http://www.youtube.com/watch?v=qQdZoqbXJdMDakle, stara stvar... jedino što umjesto balze ide stiropor i ostali foamići - kao forma, a na to ide presvlaka.
Ne znam dali postoji više vrsta oracovera (ili bilo koje drugo ime), tj. dali ima više vrsta materijala sa različitim temperaturama aktivacije ljepila?
LP,
milan
---