Odg: ŠTO JE DRONE ?
Reply #20 –
ovo nije zakon, ovo je bullshit, napisan sturo i opcenito te vrlo podlozno subjektivnoj interpretaciji.
Glavna fora je snimanje, sto ja shvacam kao trajni zapis necega. ako ne snimam nista prilikom leta, odnosno ne pravim trajni video zapis, onda ja recimo shvacam da me ovo ne dotice nikako.
medjutim, ako pravite trajni zapis, tj. snimate svoj let, onda igre otpocinju, pa bi za svaki let trebalo dostavljati zahtjev i davati kasnije snimke na uvid geodetskoj upravi.
zamislimo sada krasotu koja bi nastala primjenom clanka 6, stavak 1 na ovakav hobi:
1)podaci o narucitelju snimanja - ja
2)podaci o snimatelju - ja, dokaz o registriranoj djelatnosti snimanja iz zraka - obrtnica? kita brajo.
3)podaci o operatoru snimanja - ja, zanimanje stolar.
4)podaci o zrakoplovu - proizvodjac ja, tip Zagi, registarska oznaka - kita brajo
neda mi se pisati sve, ali i dalje je u tom tonu. kakvo mjerilo, mjerilo je kako mi se cefne tog dana, kakav objektiv stavim ili kamericu, a pogotovo mjesto cuvanja snimke.
Ukratko, ako se protumaci da je ovo hobi letanje i zabavica kao takvo podlozno ovome, ode hobi u krasnog. I pored papirnate zajebancije za SVAKO snimanje bi trebao imati foto djelatnost (znaci obrtnica, registrirana djelatnost i kerefeke sto idu s time), te ocito i registracijski broj letjelice (sto mi nekako implicira da bi letjelica trebala biti certificirana, atestirana k***c palac da bi robila reg. broj). Znaci ako nemate obrt za snimanje i certificiranu letjelicu, niste jos ni dosli u poziciju da uopce mozete traziti dozvolu za ikakvo snimanje.
Tu je i clanak 13 u kojem se kaze da uvjeti koje mora zadovoljiti operater letjelice su propisani u posebnom propisu, bog zna sto ce tamo pisati.