Dobro je sad uspoređuješ dasku za slope koja ne leti i jednu od najboljih 1m jedrilica
Naletili smo se i mi svakakvih daščetina i sličnih "neletala". Ja predlažem da slažeš od stira, deprona ili neceg sliceg vecu jedrilicu. Ako se ne lansira discus stilom ne mora biti toliko cvrsta a super ce letjeti.
Mislim da si u pravu što se tiče usporedbe. Izgleda da moram proći pakao iskušenja, da bi na kraju našao sebe u sasvim drugom filmu.
I dalje maštam o quadu ili trikopteru, raznim motoriziranim krilatim čudnovištima... no, iako ova daska ne leti dobro, barem sam malo više naučio na kontrole (barem aileron i elevator, fali samo rudder).
Pri startu čak koristim lijevu ruku na palici za aileron/elevator, što mi je do sada bilo nezamislivo. Ako slomim nešto zbog greške u upravljanju, šteta nije velika. Uloženo vrijeme u izradu letjelice mi je zapravo jako dobra lekcija za učenje kako i što napraviti, a kako izbjeći nešto pod svaku cijenu. Do sada sam uspio smrdati dva servoa (pri padu, onda teška čelična žica jednostavno polomi zupčanike servoa).
Mislim da ću od sada više slušati tvoje savjete, kao i savjete drugih kolega ovdje na forumu. Znam da sam ponekad tvrdoglav, no takav sam... tu ne mogu puno promijeniti.
Slijedeći projekt: jednostavan RC glider. Ovaj puta ću ipak napraviti ailerone/rudder/elevator kombinaciju.
Danas je bio malo jači vjetar i vidio sam da ovaj rep na dasci ne dozvoli letjelici da se okrene uporabom elevona. Jednom kad 'posluša' moje komande, onda skrene, ali se i obruši dolje (kočenje elevonima, slično kao sa flapsovima/spoileronima). Prije toga točno prati smjer vjetra i otima se do zadnjeg trena.
Daska ima jednu veću i jednu manju rupu, te dobrano počupan stiropor sa donje strane, malo naprijed. Sve to zbog slijetanja na slamu, koja je nakon otkosa pšenice kao minijaturno koplje oštra. Dobra lekcija za buduće modele - tamo gdje je bila ljepljiva traka, gotovo da nema vidljivih tragova oštećeja.
Da sam kojim slučajem imao Elf (ili bilo što slično) i to napravio, pa ja ne znam kako bi to prebolio. Obično izbjegavam hvatanje klizača rukom (promatrao sam kako će se ponašati pri zemlji), no uspio sam par puta to napraviti - pogotovo kad mi je stvar išla drito u lice. Danas sam preko 3 sata ganjao dasku... i još ću nastaviti, ovaj puta sa ciljem da se naučim pravilnije izbacivati, vraćati letjelicu nazad i hvatati rukom.
Pošto sam vidio da nema teorije da uhvatim neki termal (iako ima neke akcije, ali slabo i vrlo kratko), ono što mogu sa ovim višepadajućim/manjeletećim čudom je naučiti neke start-fly-stop akcije.
LP,
milan
---