Ovog Phoenixa2000 sam dobio od Zeljka(gradjanin) sa namjerom da ga osposobim za let sto mi za sada uspijeva,nos je popravljen jakim fenom jer je bi dobro udaren i naravo da sam ga ulickao jer je bio prasnjav od stajanja.Krilam isto ocistioi popravio.Jedno pitanje za iskusnije u ovom podrucju jedrilica,jeli pametno i dali ce stetiti ako gornji dio krila obucem sa bijelom trakom?
Pozdrav, Mario.
Iako nisam 'iskusniji', imam neko (većinom negativno) iskustvo sa samoljepljivim trakama. Bijela traka, bar ovu koju ja imam, ne pokriva dobro boje. Prozirna je... vjerojatno je vrlo malo bijelog pigmenta.
Osim što će krilo biti teže, možda eventualno malo manje aerodinamičko, međutim... izgled će se popraviti možda tek malo. Ne samo da je prikrivanje slabo, nego je i praćenje kontura krila teško napraviti sa tom trakom.
Umjesto toga, evo probao sam punilo za fugne (kod oblaganja unutarnjih zidova stiroporom). Na žalost, nisam se sjetio odmah slikati prije nego san nanio jedan sloj (dosta neprecizno i šlampavo):
[attach=1]
Samo desni dio nosa aviona je premazan da popuni rupe.
[attach=2]
Da sam imao više strpljenja, moglo se to i bolje. Žurio sam da ti pokažem rezultat i nisam čekao preporučenih 8 sati da se smjesa dovoljno stvrdne, pa je nakon brušenja bila malo mekša od elapora. Kad se potpuno stvrdne, bude dovoljno čvrsta na tlak (ali ne i na povlačenje, vlak).
Tu je samoljepljiva traka daleko jača, ako ima potrebe za njom. Bilo koja traka pojačava krilo, ali ga i otežava. No nije to jedini problem, pogotvo sa bijelom bojom:
[attach=3]
Nakon nekog vremena, ljepilo se pojavi na rubovima i zalijepi svaku moguću prljavštinu sa kojom je došlo u kontakt.
Ovo bijelo sredstvo je lagano, gotovo da je osjećaj kao da je posuda prazna. Ne treba ti onaj pištolj za silikon, jer se smjesa može lagano prstima pogurati van. Evo što trebaš tražiti, moguće je da ima u Zagrebu:
http://www.amazon.de/pufamur-Fl%C3%A4chen-Leichtf%C3%BCller-VERSAND-SCHNELLSTE/dp/B004WXE0KWNo cijena ubija (ovih 8.20 eura, ugrubo oko 61 kunu), no u "AV dizajn" u Vinkovcima je 30.25 kuna (310 ml).
Ako ne nađeš u ZG, javi mi se na PM.
LP,
milan
---