btw, zna li tko gdje u HR naći vijke 2,5mm za učvršćivanje motora 400?
najjednostavnije ima u luster klemama, tamo ih ja kradem, ima ih od 2, 2,5 3 mm.
Pošto je tema težište aviona, ( iako cijenim i ovo sve o nagibu krila jer ni ja baš nisam dosta toga znao ), primjetio sam da na npr klasičnom modelu težište ide npr 1/3 krila, onda sam kasnije pronašao i nacrte nekih modela gdje je to označeno isto tako, ali sam dobio savjet da kad ga stavim na težište iliti CG mora lagano visit prema naprijed, kad sam probao avion se puno bolje ponašao nego dok je savršeno ravan. Istu stvar sam više puta probao na različitim modelima, i kad je točno u CG lakše se vozi u 3D ali teško leti ravno, dok je malo prema napred ide dobro i po vjetru i u skretanju itd, da li to znači da točan CG mora biti još naprijed (ako se zove centar gravitacije) ili se možda zna koliko avion oslonjen u tu točku mora visit prema naprijed?
ovo si dobro uocio da model treba da bude blago nagnut naprijed,kod jedrilica kod kojih zelis da lovis termiku ide se sa tezistem nesto nazad pa i do druge trecine,modeli sa takvom reglazom reaguju mnogo bolje na termicki stub i bolje se drze u njemu,slobodnoleteci lete sa tezistem nazad,
to koliko mora visit naprijed ces ubzo uociti sam,neko pravilo ne postoji koliko ja znam,
moje iskustvo,ako ides sa tezistem ispred prve trecine model reaguje usporeno na komande,ali u to se mozes i sam uvjeriti,
ja idem prva trecina pa kod prvih letova eventualno mali nazad,naprijed NE,
pozdrav