Ima već više od mjesec dana otkako je ova ptica krstila nebo. U međuvremenu, završene su sitnice, te je odrađeno bar 50 polijetanja i slijetanja. Prvi letovi bili su čisto školski, stoga sam pričekao s objavom općeg dojma, jer se ne može suditi o kvaliteti modela na osnovu prvih par letova, a možda je još i sad rano. Ipak, danas sam prvi put radio lupinge s njim, te sam koristio transportni prostor izbacivši padobranca, koji je završio u našem dragom, ne baš plavom Dunavu
Pa evo dojmovi : školski model, klasičan visokokrilac s jako jako malom minimalnom brzinom i vrlo pristojnom maximalnom..
Polijetanje : sa svojih 6.5 kg poletne težine, uz pomoć flapsova , polijeće s max 10 m.
U letu : ne znam što je stall, luping radi samo s dodavanjem gasa i navlačenjem palice dubine na sebe, dakle, bez nabijanja brzine smanjivanjem visine. Za oštre zaokrete se moraju koristiti i eleroni i pravac, što je meni u početku, kao velikom zagiljupcu predstavljalo problem zbog prijašnje lijenosti i letenjem samo s desnom palicom .
Slijetanje : slijetao sam ga i s flapsovima i bez. Flapsovi ga normalno uspore i smanje put, ali to nije toliko značajno kao kod recimo niskokrilca tipa Mustang. I ovo meni najdraže : ma kako god ga sletili, zbog svoje mase, NEMA prevrtanja na nos, i zbog toga je ono skroz realistično
Imam osjećaj da se ne bi prevrnuo ni da ga u oranicu sletim
Kotači su na napuhavanje, okvir trapova je od čeličnih šipki prekriven staklom, i nema odsakivanja prilikom slijetanja.
I tak, što bih još mogao reći, a da je zanimljivo...motor troši kao upaljač, ima snage, bez obzira što radi uz manjak zraka ( crni, mastan talog iz auspuha)
Do kraja sezone potrošit ću još 20 kn na gorivo, a naletjet ću se dobro
Znam da u samogradnji svi rade savršene modele, ali eto, moj to nije. Jedna od najvećih mana su velike dimenzije i problem s transportom. Nema šanse da se poleti unutar sat vremena od stizanja na aerodrom, ako uzmemo u obzir sklapanje i sve kontrole.
Slike :
[attachimg=1]
[attachimg=2]