Slijedeći marifetluk HK i njegovih dobavljača je: kako iskopirati mini DLG ( nešto slićno Vladimirovom Elfu), napraviti ga što jeftinijim i pri tome ugraditi najblesavije početničke greške
!
Već sam mislio staviti Mini DLG u korpu, jer ipak je nešto jeftiniji od Vladimir'S ELF, a onda sam pogledao slike:
[attachimg=1]
[attachimg=2]
Greška i to opaka je u slijedećem: mjesto na kome je DLG izuzetno opterećen je spoj krila sa trupom: sa jedne strane krilo i hvatište za ruku bacača i sa druge strane je vertikalac koji dobije bočni udar zraka kod starta. Pri startu tailboom vibrira lijevo desno.
Vidi se na slici kako nastaju poluge i koljeno koje se prelama točno kod zadnjeg spoja krilo-trup:
[attachimg=3]
Upravo na tom mjestu , 'majstori' su probušili tailboom i stavili cjevčicu sa navojem !
Dakle oslabili su tailboom tamo gdje je najopterećeniji, ovakvog mogu i ja polomiti iako bacam samo sa poluokretom, a da ne govorimo da ovo malo 'testira' naš Herman
!
Prošlo neko vrijeme i ekipa sa RCG naletila na ovaj problem:
[attachimg=4]
[attachimg=5]
Dakle stara priča: HK ili partner iskopira poznati model,jeftinjava rezultira noobovskim greškama, onda to ljudi kupuju i kada se po forumima pojave reporti o greškama, naprave ver.2 gdje to kao isprave.
Ovaj puta ni to nisu, već se pojavila inačica sa eleronima istim greškama.
Kada mi pravimo neki novi model, testiramo i uklanjamo greške na vlastiti račun, na prodajemo ga kao loši trgovci da bi drugi još i platili i testirali za nas !
i iskreno pitanje: da li je ovaj model ZAISTA jeftiniji od ELF-a ?
Damir