Odg: INSPIRE 1 - nova dobitna kombinacija
Reply #90 –
Meni se osobno jako sviđa ovaj model. Sviđa mi se u biti koncept. Vidim na njemu neke probleme koje će osjetiti oni koji i inače s livade doma ne idu prije nego li sve polome. Ali takvih je, na sreću, manje. Jer jednostavno je preskupo a i nije bit niti hobija niti profesionalne upotrebe.
A ovaj model upravo cilja u taj segment što je DJI jasno dao do znanja još u promo videu gdje govori Philip Bloom. Ima ugrađen HD link što je zahtjev profića i ima potporu za drugog operatera na kameri. To hobistu nije potrebno. To je potrebno za snimateljski dvojac – pilot koji je koncentriran na letenje i snimatelj koji kadrira. App u tom smislu dosta pomaže jer se vrijednosti kamere mogu podešavati tijekom leta, vrtiti unatrag za pregled, itd.
Kada se govori o cijeni treba se prisjetiti i da je do nedavno takav link bio između 7 – 8 tisuća eura. Lightbridge je to spustio na 1100 E, a čini mi se da pojavom Inspirea polako pada. Kako će to sve funkcionirati u stvarnoj upotrebi vidjet ćemo uskoro kada dođe u ruke korisnika. I tu će kao do sada iskustva biti različita. Jednima će dobro raditi – drugi će imati dosta problema. Ništa novoga. Sigurno će biti dječnih bolesti kao i do sada, ali ja tu ipak vidim napredak u konceptu i cjenovnom rangu.
Treba vidjeti i koliko će kamera zadovoljiti potrebe. Postalo je, naime, jasno da se DJI želi maknuti od Goproa. Prvo je bio Vision + sada je tu Inspire 1. Gopro je uzvratio i najavio razvoj svoga drona. Dobro za nas. Posljednično i u konačnici proizvodi će biti bolji i jeftiniji.
Da ste počeli graditi multikoptere, testirati i podešavati ih u počecima KK ere i servo gimbala, znali bi da istaknuta cijena za takav potpuno složen stroj i s tom opremom nije nimalo velika. Dapače. To nije cijena jednog polovnog auta, nego tijela jednog Mark III fotića i to se u ovoj priči tako i gleda. A u toj cijeni dobiješ RTF podešenu letjelicu s HD linkom, dvije stanice, 4K kamerom, baterijom, kuferom, rezervnim elisama, punjačem, itd, dakle sve što ti je potrebno da odmah poletiš. Baš kao što je to slučaj i kod Phantom serije. Interes za njega je jako velik. Hoće li ispuniti očekivanja tek nam ostaje za vidjeti. Nadam se uskoro.....)