Ja jednostavno ne shvaćam zašto bi bilo 'idealno' da je lateralni CG na ramenjači krila ? Možda zato da model postavim na jagodice dvaju kažiprsta odmah ispod ramenjača i tada sam siguran da li je dobar CG ?
Zašto CG nebi recimo bio u centru potiska, pa mi mogli očekivati manje torzijskih opterećenja na samom krilu?
Onaj CG kalkulator iz linka je za..da ne kažem, jer, FF model se projektira na najveći uzgon, a ne na optimalan odnos uzgona prema otporu, osim toga horizontalni stabilizator na FF modelima izrađuje se sa profilom koji generira uzgon na poluzi repa te time težište ide nazad da bi se model držao u (auto)stabilnosti i tinme se CG pomiće dalje od CP. Uzmite papir i nacrtajte dijagram sila, a onda davajte savjete !
Sve imate u literaturi, ne trebam ništa izmišljati !
Cila ova diskusija otišla je na kvasinu, jer cilj je bilo pomoći Anti da ponosno na Piketu digne u zrak očevu A2-jku, tj F1A, a ne da netko ovdje dokazuje - kako ovaj drugi nema pojma !
Ocat-sirče-kvasina !
Damir
EDIT: jedan mali dodatak na temu 'CG na ramenjači': današnji početnički RC modeli poput Bixlera ili EasyStara imaju zaiste težište na ramenjači, ALI to su RC modeli i kod njih je težište na cca 30 % tetive profila. Osim toga tu je profil i najdeblji pa ima najvše 'mesa' za EPO; usput jednostavno je za provjeriti početniku da li je dobro podešeno. Ovo ne valja preslikavati na Ff F1A model jer to nije isto !