Pozdrav
Da malo pojasnim, znam da ovdje ima elektronicara i ljudi voljnih pomoci!!!
Dakle zanima me kako napraviti elektroniku - konkretno za dizanje retrakta. Znaci koristio bih 5-12v brushed motor koji bi sustavom zupcanika dizao retrakt! E sada kako to napraviti da funkcionira preko jednog kanala na stanici- Znaci da prekidacem na stanici (+100) retrakt bude u gornjem polozaju a na (-100) bude u donjem!
Kada prebacim prekidac na stanici ugornji polozaj motor 5v vrti u jednom smjeru i dize retrakt do gornjeg polozaja gdje bi bio neki "stop switch" da elektronika zna da je to zeljeni polozaj i tu automatski staje, a kad prebacim prekidac na stanici u donji polozaj onda motor automatski vrti i spusta retrakt u donji polozaj - znaci motor vrti sve dok ne pritisne u donji stop switch i onda se ugasi i tu ostaje retrakt!
Dali postoji vec negdje gotova elektronika ili jos bolje neka kuharica pa da se programira mini arduino (i sve sto ostalo treba - eventualno kakv driver ili regler) koji bi to sve mogao kontrolirati!!
Evo ukratko - ukoliko netko ne razumije, voljan sam na pitanje i poblize objasnit!!
Naravno bitno je da je cim jednostavnije i lakse za model
Unaprijed se zahvaljujem
pozzz